ЗВІТ Голови про роботу обласного об”єднання за 2022 рік

Шановні друзі-просвітяни!

Найперше хочу привітати вас і всіх просвітян краю зі 154-ою річницею заснування «Просвіти», 145-ою річницею організації «Просвіта» у Станіславові, 30-ою річницею відновлення «Просвіти» в Івано-Франківську.

Вже стало доброю традицією щорічно в грудні відзначати день «Просвіти» звітом про діяльність нашого об’єднання, обговоренням проблем та перспектив. Вважаю, що така практика має поширитися і на кожне районне та міське об’єднання.

Організаційна, волонтерська, проектна та громадсько-політична робота

Вся робота нашого об’єднання та проведення заходів цьогоріч була обумовлена повномасштабним московським вторгненням. Всі наші зусилля докладалися до наближення української перемоги. Так, 24 лютого в Народному домі «Просвіта» розпорядженням голови обласного об’єднання створено Штаб оборони Прикарпаття – волонтерський центр збору та відправки гуманітарної допомоги для Збройних сил України. Це був один із перших волонтерських центрів у нашому місті, оскільки вже з 8-ої ранку сюди прибуло чимало активістів, а о 10-ій годині ми розіслали оголошення про збір допомоги.

Майже щодня від початку повномасштабної аґресії відправляються вантажі для потреб української армії та військових госпіталів. Для збору допомоги ми виділили майже всі приміщення Народного дому. За час дії Штабу оборони Прикарпаття передано понад 400 тонн гуманітарних вантажів для ЗСУ, проведено навчання з військової та медичної підготовки для понад 1500 громадян, забезпечено більш як 850 комплектів обмундирування та інших військових засобів, здійснено 7200 люд./днів патрулювань та охорони об’єктів критичної інфраструктури.

На другий день війни у нас відкрився реґіональний координаційний центр з поселення внутрішньо переміщених осіб (ВПО), який працює і досі. З вересня розпочалася щоденна видача гуманітарної допомоги (Служба у справах дітей Івано-Франківської ТГ).

Більшість заходів обласного об’єднання організовано з урахуванням зайнятості Народного дому.

Важливим аспектом нашої діяльності за цей рік була реґіональна цільова Програма «Просвіта ХХІ століття: на 2022–2027 роки». Завдяки Програмі ми змогли забезпечити безперервну роботу волонтерського центру, координаційного штабу з поселення ВПО, видання газети «Галицька Просвіта», проведення заходів, ведення проектної діяльності та ін.

Як знаємо, основна частина цих коштів (90 відсотків) витрачається на утримання обласного Народного дому «Просвіта». Однак у районах Програма використовується явно недостатньо. Хочу окремо відзначити наші добрі партнерські стосунки з управлінням культури облдержадміністрації (начальник управління – В. Федорак), з обласною радою та облдержадміністрацією. На жаль, коштів які виділяються у рамках Програми, не вистачає через суттєве недофінансування (дві третини від запланованого Програмою). Хоч через функціонування волонтерського центру нам дофінансували 200 000 грн на оплату комунальних послуг.

Важливим аспектом діяльності «Просвіти» є питання підтримки української мови. В лютому, перед війною, ми провели відеоконференцію з питань підтримки української мови. Починаючи з квітня запустили курси української мови для ВПО. Заступник голови Євген Романишин провів ряд лекцій про давність української мови. Цього року ми випустили ряд інформаційних матеріалів про українську мову: розповсюдили інформаційну брошуру «Барвиста розмова», аґітаційні флаєри до Дня української писемності та мови, традиційно долучилися до Диктанту національної єдності.

Проведено кілька акцій для збору українських книжок для відкриття українських шкіл у Польщі. Загалом передали для таких шкіл понад 15 000 книжок. Варто відзначити вклад просвітянки Лесі Пилип’юк, яка разом зі своїм онуком зібрала майже 10 000 книжок. Також передано партію книжок для сплюндрованих бібліотек в центральних областях України. Для шкіл міста і нашої бібліотеки перевезено 5 000 двомовних дитячих книжок.

Велику роль відіграли волонтерські проекти. Хочу відзначити велику роботу в цьому напрямі заступника голови – відповідального секретаря Михайла Січки. Зокрема, завдяки ініціативі «Авто для фронту» ми зуміли придбати вантажний автомобіль для потреб ЗСУ (вагомий фінансовий внесок зробили І. Гарасимко, М. Січка, С. Волковецький та інші), а наші працівники-водії перевезли для армії понад 40 автомобілів з-за кордону (цей напрямок веде наш працівник Ю. Літвішко). Завдяки налагодженій співпраці з управлінням Укртрансбезпеки (керівник – І. Гарасимко) ми роздали три фури гуманітарних вантажів – для армії, ВПО, лікарень. Підписавши договір з американським благодійним фондом GEM, залучили для підтримки ВПО гуманітарної допомоги на суму понад 70 000 доларів.

Великим внеском у нашу роботу стало підписання договору про співпрацю з Міжнародною Організацією з міґрації (Аґентство ООН з міґрації) – «Просвіта» стала реґіональним партнером цієї організації. Результатом співпраці стало виконання кількох великих проектів. Під час проекту «Дистрибуція та критична підтримка ВПО в Івано-Франківській області» ми розповсюдили в 59 громадах області гуманітарну допомогу на суму майже 174 000 доларів – 7000 матраців та 2000 наборів посуду.

Під час іншого проекту «Оцінка колективних центрів проживання ВПО в Івано-Франківській області та підтримка польової діяльності» ми провели аналіз потреб та умов проживання всіх колективних центрів проживання ВПО в Івано-Франківській області. Аналогічний проект ми реалізували і в Львівській області.

Ще одним проектом є забезпечення ВПО побутовою технікою, кухонним інвентарем, засобами гігієни та іншим. Вже роздали таку допомогу в 10 колективних прихистках (термін проекту – до березня 2023 року). На реалізацію цих проєктів передбачено залучення коштів до 76 000 USD. Координатор цих проектів – М. Січка.

Ще одним великим партнером стало Нiмецьке Товариство мiжнародного спiвробiтництва (GlZ) (координатор – член Правління А. Деркач). У рамках співпраці реалізовано проект на суму 1 515 000 грн – проведено серію оздоровчих таборів для дітей ВПО з наданням їм психологічної підтримки.

Зараз реалізується великий проект навчання дітей ВПО англійської мови з психологічними курсами. Вартість проєкту 1 812 000 грн. Вагомою акцією стала і презентація книжки «Зупинити насильство» (автор – Спартак Суббота). Завдяки акції ми розповсюдили книжки в усі громади області. Також у рамках співпраці ми отримали комплект розкладних стільців.

Вагомі результати здобули в рамках співпраці з швейцарським Фондом «Tеrrе des hommes» (TdH) (координатори – Андрій Деркач та Олег Сумарук). В рамках проекту «SMILE – Пiдтримка дiтей, молодi та їxнix сiмей пiд час кризової ситyацiї в Укpaїнi» спільно зі Службою для дітей та дітей ВПО Івано-Франківської ТГ проведено: спортивні ігри, в яких взяло участь 152 дитини; кулінарні заняття (104 дитини); художні майстеркласи (148 дітей); з 23 по 25 вересня проведено туристичну поїздку в с. Гошів Долинської громади, туристичні походи в гори (45 дітей). Вартість цього проєкту – 217 000грн

Іншим проектом стало облаштування будівлі Центру соціальної підтримки дітей та сімей у с. Братківці на суму 280 000 грн.

Працівники обласного об’єднання активно займаються волонтерством – збирають книжки, приносять, сортують і роздають гуманітарну допомогу, виготовляють окопні свічки та багато іншого.

Громадсько-політична робота

Варто відзначити наші політичні ініціативи. Мною підготовлені й скеровані до Івано-Франківської і Тернопільської обласних рад звернення щодо того, що ми в Україні маємо називати росію Московією. Такі звернення ухвалені Львівською та Рівненською обласними радами, а 7 грудня й Івано-Франківською, ухвалені відповідні рішення щодо розгляду цих питань на найближчих сесіях обласних рад. Також скеровані президенту, прем’єр-міністру та секретарю РНБО України звернення щодо необхідності заборони московської Церкви. Це було задовго до початку розслідувань, проведених СБУ в московських церквах.

Серед іншого хочу відзначити проведення в Народному домі «Просвіта» круглих столів. Так, було успішно проведено круглі столи до Дня Соборності, Дня рідної мови, Дня Конституції, річниці Декларації про державний суверенітет.

У лекційній роботі були великі обмеження, але найактивніший лектор Євген Романишин, заступник голови, часто виїжджає з лекціями про здоровий спосіб життя, на історичну та краєзнавчу тематику, зокрема в Косівський район, Яремчанську ТГ.

З ініціативи заступника голови обласного об’єднання «Просвіти» Михайла Січки та голови Богородчанської «Просвіти» Василя Бабія постійно випускаються серії інформаційних листівок «Літературна та історична пам’ять» про ювілярів – прикарпатських діячів, літераторів, краєзнавців, громадських діячів.

Важливим напрямком була і залишається ідеологічна робота. Наше видання «Галицька Просвіта» (головний редактор – Ірина Шумада), як і Всеукраїнське «Слово Просвіти», залишаються головними рупорами «Просвіти». Незважаючи на війну, наша обласна газета виходить щотижня. Понад 100 примірників газети ми передплачуємо для просвітян коштом обласного об’єднання. Значно зросла аудиторія просвітянської сторінки у мережі «Facebook».

Загалом, на наше переконання, після перемоги над Московією, центральним положенням ідеологічної роботи має бути теза про те, що успішну українську державу можна побудувати лише на основі української ідеї, українських цінностей.

Культурно-масова діяльність

Незважаючи на війну в Народному домі майже щотижня проводяться культурно-масові заходи. Цього року проведено великий обласний пісенний фестиваль «Історія України в народних піснях» (М. Боднар).

Загалом протягом цього року просвітяни краю провели десятки культурно-просвітницьких заходів. Охопити все в одному виступі можливості немає. Тому зупинюся на заходах, які організовувалися безпосередньо секретаріатом обласного об’єднання.

Січень. Майже весь січень Народний дім «Просвіта» був зачинений через карантин, тому заходів проводилося трохи менше ніж зазвичай. 1 січня просвітяни долучилися до поїздки у Старий Угринів до меморіалу Степана Бандери. 14 січня традиційний захід «Різдво в Просвіті» відбувся за участю більше 20 громадських організацій. 21 січня провели круглий стіл та онлайнтрансляцію з нагоди Дня Соборності. У січні відзначили День Злуки та річницю бою під Крутами – просвітяни брали участь у вічах, зокрема голова об’єднання мав виступи на відповідні теми. Руслана Денега підготувала та презентувала «Різдвяний концерт» за участю свої вихованців

Лютий. До дня Героїв Небесної сотні провели «Майданівські читання» в Музеї Небесної сотні (М.Боднар). До Дня рідної мови випустили інформаційні флаєри та провели відеоконференцію за участю провідних науковців краю. Нагородили учасників конкурсу «Історія і Просвіта». Організували екскурсії для школярів до НД «Просвіта», де роповідали про історію «Просвіти» та значення української мови. Спільно з Обласним науково-методичним центром провели захід «Буде мова, буде Україна», в якому взяли участь представники органів культури всіх територіальних громад. До 150-річчя народження Лесі Українки випущено листівки з маловідомими фактами про Лесю Українку та її роль у «Просвіті». Записали відеоогляд літературних новинок із Василем Бабієм.

Березень. Березневі дні проводили у воєнних реаліях, в Народному домі почав роботу волонтерський центр. Але традиційно було організоване віче просвітян біля пам’ятника Т. Шевченку, «Шевченківські читання» в музеї та в онлайн форматі. На місцевому телебаченні був відеовиступ голови об’єднання про московську аґресію. З нагоди Міжнародного дня поезії відбулися читання поезії Ліни Костенко. Обласне об’єднання ініціювало курси української мови, були розроблені аґітаційні матеріали, афіші, програма курсів.

У квітні активно займалися волонтерською роботою, проводили заняття на курсах української мови. Організовано навчання гаївок та великодніх традицій для ВПО.

У травні організовано передачу книжок до Польщі для організації українських шкіл у рамках ініціативи Українського інституту книги «Книжки без кордонів». Проводили урочистості до Дня Матері, «Великодні забави» (М.Боднар). Традиційно 22 травня організований похід громадськості до пам’ятника Шевченку в день 161-ої річниці його перепоховання в Україні, біля пам’ятника організовано віче.

У червні з ініціативи М.Боднар відбулося відкриття в ОНД «Просвіта» школи для молодих батьків «Батьківська вітальня». Спільно з рухом «Клич» в обласній філармонії організовано вечір пам’яті видатного українця – патріарха Йосифа Сліпого з виступом голови об’єднання. До Дня Конституції відбувся круглий стіл «Конституція України: досягнення і проблеми». Провели 1-ий оздоровчий заїзд у дитячому таборі в с. Татарів (в рамках проекту від GIZ).

У липні провели ще один заїзд у дитячому таборі. Заступник голови Євген Романишин записав ряд відеопередач про українську мову і Терношорське святилище. Організували вечір-реквієм до українсько-російської війни.

У серпні провели просвітянський дитячий відпочинковий табір «Нам пора для України жить!». До Дня Незалежності України голова С. Волковецький записав інтерв’ю, де підсумував роботу «Просвіти» за період активної війни. Проведено друге засідання «Батьківської вітальні». Через велику імовірність обстрілів урочисті заходи до Дня Незалежності не проводилися.

У вересні провели обласний фестиваль«Історія України в народних піснях». Вже традиційним став захід «Батьківська вітальня». Провели туристичну поїздку дітей ВПО до села Гошів Долинської ТГ.

Жовтень був приурочений патріотичній тематиці. До Дня захисників і захисниць України провели ряд лекцій про патріотичне виховання. Любові й відповідальності до України присвятили «Батьківську вітальню».

На початку листопада «Просвіта» активно долучилася до відзначення річниці створення ЗУНР, ми перевидали книжку В. Бабія з серії «Бібліотека «Просвіти» «Ще 10 років», видали серію листівок про діячів ЗУНРу, збірник патріотичних сценаріїв (Ольга Бойчук). До Дня української писемності та мови провели урочистий захід, де відзначили вагому роль української писемності у становленні нації. Відвідали просвітянське об’єднання м. Миколаїв (Львівська область), подарували серію просвітянської літератури. В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» презентовано книжку «Насильство. Зупинити це» Спартака Субботи, її розповсюдили по бібліотеках територіальних громад. На «Фронтових вечорницях»(М.Боднар) зібрали два ящики солодощів для військових української армії.

Військово-патріотична робота

Впродовж січня-лютого в Народному домі з ініціативи С. Сивачука та М. Січки відбувалися щотижневі заняття з військової та медичної підготовки (чотири рази на тиждень). З початком повномасштабної аґресії «Просвіта» стала центром Штабу оборони Прикарпаття, тут щоденно проводилися тренування з військової підготовки, які пройшли понад 1500 осіб. Проведено понад 10 лекцій на тему патріотичного виховання. Діє секція військово-патріотичного виховання молоді (керівник – С. Шмат). У Народному домі щотижня проходять тренування молоді за системі східних єдиноборств.

Видавнича діяльність

  1. За 2022 рік видавництво «Просвіта» випустило 40 назв книжок, брошур, журналів на суму 89 000 грн. Значно поповнилася серія «Бібліотека «Просвіти». Серед художньої літератури – твори просвітян і місцевих авторів: Василя Бабія, Михайла Рудковського, Андрія Негрича, Ольги Бойчук, Руслана Дворського, Ярини Курило та інших. Випустили велику кількість навчально-методичної літератури для вишів міста.

2. В «Українській книзі» за 11 місяців реалізовано книжок, журналів на суму 12 500 гривень.

Фінансово-господарська діяльність, робота ВГЦ «Просвіта»

На благодійний рахунок обласного об’єднання протягом року надійшло 44 500 грн. Також благодійниками куплено нові колеса для автомобіля, придбано новий комп’ютер, зібрано кошти для купівлі нового принтера (або комп’ютера).

Основні витрати – комунальні послуги, проведення заходів; передплата видань (в т. ч. для просвітян); заправка автомобіля для виїздів у райони; ремонт автомобіля; ремонт оргтехніки та заправка картриджів; друк банерів, афіш, грамот, подяк; придбання книжок, квітів на заходи; канцтовари, ремонтні роботи тощо.

На бюджетний рахунок, згідно Програми «Просвіта: ХХІ століття», надійшло 1 200 000 грн. Витрачено: на оплату праці – 951 000 грн, на оплату електроенергії – 249 000 грн (49 000 грн згідно з початковим бюджетом, затвердженим Правлінням, а 200 000 отримали додатково на функціонування волонтерського центру).

Продовжуючи давню просвітянську традицію я як голова обласного об’єднання, як і всі голови районних об’єднань, цього року, як і попередні 11 років, працював безоплатно, на громадських засадах, чим зекономив для «Просвіти» значні кошти.

Наші проблеми

Відсутність належної фінансової підтримки діяльності райміськоб’єднань.

Недостатній рівень інформування про роботу райміськоб’єднань, наявних осередків «Просвіти», їхніх голів та діяльності. Мало висвітлюється їхня робота на сторінках просвітянської преси.

Обсяги передплати просвітянських видань «Галицька Просвіта» та «Слово Просвіти» в районних та міських об’єднаннях є явно недостатніми. Наші звернення з приводу цих питань на місцях часто іґноруються.

Є труднощі з приведення нашої організаційної структури у відповідність до нового адмінітративного поділу області. Ми неодноразово ініціювали внесення змін до Статуту Всеукраїнського товариства «Просвіта», але через певні причини, зокрема через військові дії, це питання постійно відкладається.

Наші перспективи

вбачаємо в подальшій реалізації концепції відродження «Просвіти» в кожному селі й трудовому, навчальному колективі міст Прикарпаття та Меморандумів співпраці «Просвіти» і Церкви та «Просвіти» і «Пласту» на основі реґіональної цільової Програми «Просвіта ХХІ століття» на 2022–2026 роки». Ця діяльність передбачає активізацію роботи з молоддю та системну роботу всіх просвітянських об’єднань та осередків під гаслом «Просвіту» – в школи, навчальні заклади. Велику просвітянську традицію треба передати молодим.

Хочу висловити щиру вдячність керівництву і депутатам обласної ради (голова – О. Сич, перший заступник – В. Гладій), начальнику управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації В. Федораку, міському голові Івано-Франківська Р. Марцінківу, за розуміння та підтримку нашої діяльності. А також нашим міжнародним партнерам-ґрантодавцям за довіру «Просвіті».

Найбільша подяка – активістам-просвітянам, головам районних та міськрайонних об’єднань, які за покликанням проводять велику просвітянську роботу, яку я розумію як державну справу. Ці люди є золотим фондом «Просвіти».

На закінчення висловлюю впевненість, що в Новий, 2023, рік просвітянська громада краю входить як громадсько-політична сила, згуртована національною ідеєю і прагненням служити українському народові, ми віримо в нашу неминучу перемогу над московським аґресором!

Слава Україні!

Можливо вам сподобається...