Музей народної шани Т. Шевченка

22 серпня 2014 року у приміщенні Народного дому Івано-Франківського обласного товариства «Просвіта» до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка відкрили музей народної шани Кобзареві.

Ідея створення в Івано-Франківську музею Тараса Шевченка виникла у  знаного прикарпатського краєзнавця та просвітянина Петра Арсенича. Він із 60-х років минулого століття збирав рідкісні книги, часописи кінця ХIХ — початку ХХ століття, документи, поштові листівки, фотографії та інші матеріали з минувшини, пов’язані з іменем українського генія та багатьох інших видатних українців. У невеличкому помешканні видатного краєзнавця і книголюба таких безцінних експонатів  дуже багато, тому і вирішив віддати дещо на громадський музей.

У непростий час 2014 року з ініціативи просвітян, зокрема,  Петра Арсенича та голови ОО ВУТ “Просвіта” ім. Т. Шевченка Степана Волковецького  реалізували ідею створення єдиного в Україні? Музею шани Кобзареві. За словами Степана Волковецького, тодішнього депутата обласної ради, яка, власне, займалася реалізацією заходів з відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, «вирішальним у прийнятті рішення обласною радою щодо створення музею, став основний аргумент: у новітній історії нашого краю за останні півтора століття всі події громадсько-політичного і духовного життя відбувалися з ім’ям, словами, ідеями Тараса, якими місцеві громади, наші краяни прагнули керуватися у своєму житті і діях. Й актуальність втілення їх у життя нині ще більше зросте завдяки цьому унікальному музею. Широкий фронт ремонтних робіт, які тут було здійснено, і саме створення експозиції вимагали чималих коштів, отож без фінансування облрадою та облдержадміністрацією нічого не було б. Утім, лише бюджетних асигнувань не вистачило б — і тут підставили своє плече спонсори. Це добрий приклад результативної співпраці влади й громадськості у патріотичній царині. Музей справді став всенародною справою».

Протягом дев’яти місяців ремонтували одне з найбільших приміщень обласного просвітянського дому, сформували й художньо оформили експозицію, яка знайомить з історією поширення Шевченкових творів у Галичині й духовного “самоозброєння” ними українських патріотів, учасників національно-визвольних змагань, із творами образотворчого мистецтва шевченківської тематики і, звичайно, містить матеріали про вшанування пам’яті Кобзаря на Прикарпатті.

Особливу роль у створенні Музею відіграло Управління культури Івано-Франківської ОДА і особисто його очільник Володимир Федорак. Робочі наради проводилися безпосередньо в НД “Просвіта” з участю музейних працівників Управління культури під керівництвом В.Федорака та С.Волковецкого.

Важливо зазначити, що Музей завжди відкритий і постійнодіючий, там вирують розмови, звучать пісні, ведуться розмови про важливе і цінне, і при тому поза увагою не залишається жоден експонат. Екскурсії переважно проводяться організовано для груп школярів, студентів чи делегацій. Але мало не щодня там проводяться просвітницькі заходи: круглі столи, збори громадських організацій, вечори пам’яті чи історико-культурні творчі вечори.

Композиція експонатів музею влаштована так, що присутні мають змогу  самостійно ознайомитися і почерпнути цікаву та маловідому інформацію. Завжди є можливість доповнити експозицію виставковими тематичними матеріалами, влаштувати перегляд документальних чи художніх відеоматеріалів, забезпечити захід музичним супроводом та в цілому провести екскурсію у довільній формі залежно від побажань та вподобань зацікавлених відвідувачів.