Презентація «Обіжника Просвіти» (1877–2021)»

Горджуся й радію, Що рідною мовою я володію,
Шевченковим словом умію писати
Слова мелодійні і вірші складати.
Я – українка! Живу в Україні,
На вільній, єдиній моїй Батьківщині.


(М. Гуцол)

З нагоди 30-ої річниці відновлення діяльності Товариства «Просвіта»та річниці створення УПА і Козацтва Івано-Франківське в Народному домі «Просвіта» міське об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка разом з Департаментом стратегічного розвитку Івано-Франківської територіальної громади організувало і провело творчу зустріч – презентацію «Обіжника «Просвіти» (1877–2022). Сторінками історії міста Станіславова–145 (1877-2022), Івано-Франківська–30 (1992-2022) в очільниках Просвіти» –Івано-Франківськ: «Місто НВ», 2021.–32 с. Зустріч розпочалася з Божого благословення отцем-капеланом АТО, заступником голови Товариства Орестом Путьком і вітанням – піснею «Мій Івано-Франківськ» у виконанні Михайла Кривеня, народного артиста України, професора Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Голова Товариства М. Гуцол, ведуча зустрічі, привітавши всіх присутніх, повідомила, що розпочинаємо проводити заходи, присвячені 30-и річчю відновлення діяльності товариства «Просвіта» в м. Івано-Франківську, яке святкуватимемо рівно через рік 11.10.2022 року. Наш обіжник вистраждало багато людей, на його сторінках зібрана інформація багатьох джерел, там описано тільки дуже стисло та коротко історію найславетнішої організації «Просвіта».

До вітального слова ведуча заходу, запросивши голову м. Івано-Франківська та Івано-франківської територіальної громади Руслана Марцінківа, розповіла, що наш міський голова турбується про все і старається піклуватися про кожного в нашому рідному місті. Пан Руслан і його команда допомагає і співпрацює із міською «Просвітою». Тому, висловивши йому подяку, сказала що, якби не фінансова підтримка, напевно, не побачила би світ друкована версія «Обіжника «Просвіти». Можна багато говорити про співпрацю і його добрі справи.

Голова м. Івано-Франківська та територіальної громади Руслан Марцінків подякувавши всім присутнім просвітянам, закликав шанувати українство та підтримувати один одного. В цьому є місія «Просвіти». Якраз видрукований «Обіжник» подає нам приклад згуртованості та свідчить про плідну працю наших попередників. Тому це дуже потрібна справа і даний захід це засвідчує.

Ось про створення та діяльність Товариства «Просвіта» розповів народний депутат України 1-го і 2-го скликань, державний та громадсько-політичний діяч, дипломат, теперішній голова Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченкап. Степан Волковецький. Також він за дорученням начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимира Федорака вручив грамоти ОДА колективу ІФМОВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка та особисто М. Гуцол з нагоди її ювілею від Дня народження.

Запрошено поділитися своїми надбаннями про історію «Просвіти» Ганну Карась (членкиню Ради Товариства «Просвіта» і Національної спілки композиторів України, заслужену працівницю культури України, доктора мистецтвознавства, професорку Прикарпатського університету ім. В. Стефаника), яка у своїх споминах згадала не тільки про свою працю в «Просвіті», а й багаторічну працю колишнього голови обласної «Просвіти» Петра Арсенича, краєзнавця та члена правління Михайла Головатого, історика Богдана Гавриліва. З привітальним словом виступив заступник директора Департаменту стратегічного розвитку Івано-Франківської міської ради – Ігор Кінаш. Про свою діяльність в «Просвіті» розповів багаторічний екс-заступник голови Товариства, голова осередку ВАТ «Арматурний завод», журналіст Володимир Ференц. Він сказав, що нелегко ішло створення Товариства, доводилось працювати над Статутом Товариства. Але підкреслив, що і тепер треба ще багато працювати і запропонував збирати спогади просвітян та видати окремою книжкою.

Про свої надбання з історії «Просвіти» в Австро-угорському періоді перебування України та про велике значення для пізнання діяльності Товариства «Просвіта» для учнів та студентів навчальних закладів з даного «Обіжника» поділився Андрій Королько – доцент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, кандидат історичних наук.

У своєму виступі Іван Драбчук – педагог, історик-краєзнавець, провідний редактор інформаційно-видавничого сектору Національного заповідника «Давній Галич» зауваважив, що «Просвіта» випускала завжди книжки, календарі, які носили інформаційний характер. В цьому «Обіжнику» подано і історичні дані, які зацікавлять нашу молодь для подальшого і глибшого її пізнання.

Галина Горбань – заступник директора Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка наголосила, що «Просвіта» в минулому і тепер багато робить для гуртування людей навколо себе. Саме цим і займаються працівники бібліотеки. В «Обіжнику зібрано глибоке дослідження історії нашої «Просвіти», про людей, які займалися і займаються просвітництвом та підтримують українське. Ці люди запалені вогнем українства. Переконання – Україна понад усе. В «Обіжнику» відображено минуле і сьогодення. Товариство «Просвіта» є стержнем українства.

Про свою працю над Обіжником сказали заступники голови міського об’єднання товариства «Просвіта» Іван Гаврилович і Володимир Шпільчак. Своїми враженнями про видання поділилася відповідальний секретар МО ВУТ «Просвіти» Наталія Синиця, для якої цей обіжник був і є всім. Це була її ідея, це вона ходила по архівах збирала дані, а допомагала втілювати ці ідеї в життя її донька Говера Діана. Цікаво і натхненно виступив також і технічний редактор, відповідальний секретар, заступник голови обласної «Просвіти» Михайло Січка. Про співпрацю з бібліотеками навчальних закладів міста (а їх налічується 49) та безкоштовну передачу їм даного Обіжника розповіла консультант Департаменту освіти та науки Уляна Чупрунова. Апоетеса Леся Геник повідомила про те, що департамент культури забезпечив Обіжником всі бібліотеки нашої територіальної громади (місто Івано-Франківськ та 18 сіл мають понад 30 бібліотек).

Образ Матері Божої, альбоми фотографій та підписки просвітянських часописів «Слово Просвіти» і «Галицька Просвіта» на видному місці в залі та фотографії діяльності минулого і сьогодення «Просвіти» пропливали на екрані для присутніх. Це були голови осередків та бібліотекарі, які напередодні отримали безкоштовно цей видрукований «Обіжник «Просвіти» (1877-2022), а також директори, завучі і учні ліцеїв та студенти ВНЗ м. Івано-Франківська та просвітяни. Виражено подяку за сприяння та організацію цього заходу Директорам департаменту освіти та науки п Ігореві Максимчуку та культури п. Надії Загорській.

Марія Гуцол, голова ІФ МО ВУТ «Просвіта» м. Івано-Франківська, доктор філософії.

Можливо вам сподобається...