Хресна дорога українського народу

Берімо участь у всіх заходах наших Церков у часі передвеликодних свят та готуймо душі до світлого дня Воскресіння Христового – з цією метою Івано-Франківське обласне і міське об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка організували в НД “Просвіта»Хресну Дорогу Українського народу, яку провадив отець-капелан Орест Путько. Він є і автором її тексту. Музичний супровід дійства здійснював Молодіжний хор «Осанна» Церкви Царя Христа (керівник Любов Терлецька). Наша молодь – всі учасники хору взяли активну участь у виступах та в обговоренні на стаціях.

 «Що таке Хресна Дорога? Це є молитовне дійство, при якому ми мислено ідемо за Господом, співпереживаючи Його страстям, поновлюючи у своїй свідомості думки про те, що Він пройшов земні Свої страждання задля спасіння нас, земних, і щоб дарувати нам можливість спастися. Наука Церкви твердить, що ні наші особисті терпіння, ні терпіння усіх мучеників від Авеля аж до сьогодення не дали б для спасіння людства нічого без Відкуповуючої Жертви Христової – Його хресної смерті і воскресіння. Але є і інше твердження: і Відкуповуюча Жертва Христова не дасть нам нічого, якщо не докладемо і своїх зусиль, своїх особистих терпінь до терпінь Господніх. Приймімо ж цю Хресну Дорогу для роздумування… як паралель: що перетерпів для нас Христос, що перетерпіли наші попередники, а що готові і що повинні перетерпіти і ми!

Ти сказав, Господи: «Коли хто хоче іти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною». І ми, народ український, ідемо за Тобою по дорозі нашої історії, несучи свої хрести, і віримо, що «хто терпен, той спасен» і «кого Бог любить, того карає». То ж ідемо духом за Тобою та роздумуємо про хресну дорогу свою, терпіння на котрій жертвуємо Тобі, наш Господи і Спасителю. Віруємо що. як після Твоєї Хресної Дороги було Воскресіння у славі, так і ми воскреснемо у силі і величі духа після наших поневірянь» – такими словами розпочав провадити Хресну Дорогу заступник голови міської «Просвіти», отець Орест Путько.

На всіх 14 стаціях о. О. Путько вдало підібрав та використав поетичні твори і пісні українських поетів і композиторів, в яких – біль за долю народу, нації та віра, і надія, і жертвенна любов. Перебігом історичних подій поставлено народ України так, що доводилось щораз боронити від ворогів свій край і виборювати своє право на землю, мову, територію – відстоювати свою правду в своїй хаті:

Чи чуєш Ти, Царю, сумную новину?

Закували у кайдани нашу неньку Україну.

В кайдани закули, тюрми збудували

І тисячі душ невинних в сиру землю закопали.

Просим Тебе, Царю, просим Тебе нині:

Даруй волю, верни славу нашій неньці Україні.

На кожній стації хористи натхненно співали після виступів отця та одного з учасників хору:

Ісусе наш, Ти муки і страсти

Терпів за нас, не дай нам пропасти.

Ісусе наш, ми муки і страсти

Терпіли теж. Не дай нам пропасти.

А на стації 15 –«Воскресіння» виступила Л. Терлецька і сказала, що після Хресної Дороги Христової (з розп’яттям і смертю) прийшло Воскресіння. Власне, задля відкуплення нашого Христос пройшов Хресною Дорогою і показав нам дорогу до воскресіння нашого.

Отець О. Путько наголосив, що наша хресна дорога триває і тепер, не закінчується:

–«Христос нас відкупив, але не звільнив від наших хрестів. Несли хрест наші по передники, несемо і ми; будуть нести і наші нащадки. Ми ж, усе людство, – потомки Адами і Єви. І нам доводиться віками іти своєю хресною дорогою, бо ми поставлені «на грані двох світів». Україна є щитом від дикого сходу для захисту Європи, і це воля Творця і такий Його намір. Несуть свої хрести і інші народи; які з тих хрестів важчі, а які легші, чиї важчі, а чиї легші – не нам вирішувати.

 Дорога до Неба – дорога хресна. Візьми свій хрест і йди за Мною.

І ми ідем! На хресній дорозі українського народу…»

В залі були просвітяни осередків міста зі своїми дітьми, вчителі студенти і учні навчальних закладів, директори шкіл, методисти і працівники Будинку вчителя, бібліотекарі. Всі перейнялися історичними подіями та проханням у часі посту до Господа Бога, до Матері Божої, до Ісуса Христа допомогти нам у розбудові нашого спільного життя та всі разом заспівали пісню «Боже великий єдиний…».  

Заступник голови міської «Просвіти», член НСПУ і НСЖУ Ганна Дорошенко подякувала отцю О. Путьку, хористам та керівнику п. Л. Терлецькій, яка ще й підготовила молодь до виступів і всім присутнім в залі за прекрасне виконання та провадження цієї Хресної дороги. Отець О. Путько подарував книжечку – текст «Хресної дороги українського народу» всім присутнім.

        Н. Синиця, відповідальний секретар ІФМОВУТ «Просвіта» ім.. Т. Шевченка

Можливо вам сподобається...