Усі зусилля «Просвіти» – на потреби військового часу, задля відсічі ворогові і перемоги!

Війна вбиває і руйнує. Війна змінює наші погляди на звичні речі. І ті, хто в тилу відкладають звичне життя на задній план, бо спочатку – боротьба до перемоги. Так само і просвітянська діяльність відійшла від звичного русла. Зараз наша активність зосереджена на потребах військового часу – на взаємодії, підтримці та всебічній допомозі одне одному.

В перший же день російського вторгнення у Івано-Франківську на базі Народного дому «Просвіта» було створено Штаб оборони Прикарпаття. Про спектр їхньої самовідданої роботи можна писати окремий матеріал, адже це той максимум, який можуть зробити в кооперації патріоти-однодумці. Військові, добровольці, волонтери перебували тут цілодобово і безперебійно організовували роботу та надавали допомогу. Також поруч зі Штабом діє обласний Центр реєстрації та розміщення внутрішньо переміщених осіб. До Просвіти долучаються щоразу більше активістів та волонтерів, у співпраці з якими ми робимо те, що в мирний час здавалося неможливим…

Авто для фронту. Під таким хештегом у фейсбуці можна знайти ініціативу нашого просвітянського волонтера та доброго друга Юрія Літвішка. Він займається пошуком, придбанням, ремонтом та передачею авто для потреб ЗСУ. Просвіта всіляко сприяє його важливій справі і разом вже придбали і привезли з-за кордону кілька автівок на фронт.

Безпосередньо на передову

      Звісно, авто для фронту не їде порожнім. Їх заповнюють вщент. Просвіта постійно долучається до доукомплектування автівок провіантом для бійців ЗСУ. Передавали також партію спальників, карематів та засобів гігієни – для хлопців, які відправляються на військові збори, а також передали пластунам солодощі та засоби гігієни для відправки в Запоріжжя.

Якщо маємо в наявності – то передаємо медикаменти для аптечок, які шиють і наповнюють наші друзі-просвітяни.

Наш друг із Чеської Республіки Олександр Кучерак організував придбання та передачу безкоштовної партії футболок для поранених бійців, що перебувають у госпіталах на Прикарпатті. Вже неодноразово ми готували та передавали бійцям комплекти одягу, білизни та засобів гігієни.

Співпраця з ООН

    Раді також відзначити, що команда Просвіти Прикарпаття продовжує співпрацю з МОМ ( ІОМ) – Міжнародною організацією з міграції ООН у проектній діяльності. Просвітяни відвідали кілька десятків центрів колективного проживання внутрішньо переміщених осіб у всіх громадах регіону з метою оцінки їхніх потреб. Адже від початку війни Прикарпаття стало прихистком для близько 143 тисяч українців, які прибули в нашу область з тих регіонів країни, які найбільше постраждали від збройної агресії окупанта. Ті, кому немає куди повертатися та немає змоги знайти окреме чи більш комфортне житло, досі перебувають у організованих центрах, переважно це заклади освіти та гуртожитки. ІОМ в найближчі терміни опрацює всі запити та потреби і вже незабаром забезпечить центри ВПО всім необхідним для комфортного та безпечного проживання. А Просвіта, в свою чергу, є партнерською організацією та всіляко сприяє плідній співпраці, налагоджує зв’язки між донорами та потребуючими.

   Заступник голови, відповідальний секретар Михайло Січка взяв на себе всю координаційну та організаторську складову процесу. Він знаходить партнерів, планує доставки, шукає спонсорів, веде переговори та організовує роботу.

Культурно-просвітницька робота

Між тим не припиняється культурно-масова діяльність, адже це не менш важлива ніша активної допомоги в тилу. Тому просвітянські колективи «Вишиванка» та «Пшеничне перевесло» беруть участь у міських заходах, просвітяни вшановують історично-релігійні постаті та відзначають ключові дати, завідуюча культмасовою роботою Михайлина Боднар організовує тематичні заходи та, наприклад, ініціювала щомісячну «Батьківську вітальню», де разом з кандидатом педагогічних наук, професоркою Любомирою Калуською проводить виховні та розвиваючі  заняття для дітей та їх батьків.

У літній період до волонтерської роботи долучаються діти – молоді просвітяни. Їм важливо допомагати та відчувати свою причетність до спільної справи. Вони з радістю долучаються в якості помічників при роздачі благодійної допомоги, відвідують просвітянські заходи, вливаюються в процес щоденної рутинної роботи і таким чином краще розуміють важливість ролі «Просвіти».

Інформаційна складова просвітянської роботи зараз на тендітних плечах головної редакторки «Галицької Просвіти» Ірини Шумади. Та й в цілому увесь колектив просвітян щоденно працює, волонтерить та всебічно допомагає кожен на своєму місці.

Важливо зазначити, що така нова для нас волонтерська робота не обходиться без додаткових фінансових витрат, особливо на транспорт, пальне, матеріали, на друк просвітянського тижневика. Вагомий фінансовий внесок робить Голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький та наші американські колеги Богдан та Віра Боднаруки, за що їм велика повага та вдячність. Бо це такий найбільш вичерпний і найнеобхідніший ресурс для нашої з вами роботи, для нашого внеску у перемогу!

Книги

      Через масовий вимушений переїзд українських жінок та дітей за кордон, там зріс попит на українські книги. Бібліотеки та культурні центри постійно надсилають запити на дитячу літературу, художні видання та розвиваючі ігри. «Просвіта» не залишилася осторонь і вже кілька разів, разом з владою міста, бібліотеками та іншими громадськими організаціями, долучилася до збору літератури. Акцію провели спільно з Політехнічним університетом з міста Вроцлав (Республіка Польща). Польський інститут книги підтримав ініціативу Українського інституту книги «Книжки без кордонів».

    Представники Політехніки Вроцлавської у травні прибули до Івано-Франківська щоби передати благодійну допомогу Штабу оборони Прикарпаття, яку вони зібрали в Польщі для людей, що тікали від війни.     Назад, до рідного міста, вони повезли українські книги, які ми зібрали для діток, що вимушено перебувають у Польщі. Книга рідною мовою дозволить їм почувалися більш комфортно у чужому мовному середовищі.

      Передали кілька сотень примірників журналів про Прикарпаття, різножанрову літрературу та найбільше – дитячих книжок. Зокрема, просвітянка, головна редакторка журналу «Дзвіночок» Леся Пилип’юк передала польським волонтерам кілька тисяч примірників дитячих книжок, журналів та художньої історичної літератури. А ще десятки англомовних журналів про Прикарпаття волонтери розвезли в Німеччину, Австрію, Англію, Італію.

    Медицина для лікарень

     Лікарні Прикарпаття прийняли багато хворих з регіонів зони бойових дій. Тому існує постійна потреба у засобах по догляду за важкохворими, літніми людьми, дітьми. Раді, що можемо допомагати потребуючим завдяки гуманітарним вантажам, які нам передали Іван Гарасимко та Укртрансбезпека. На потреби Міської клінічної лікарні №1, Клініки ІФНМУ та Військового госпіталю Івано-Франківська передали медикаменти, перев’язувальні матеріали, постільну білизну, ковдри, пледи, рушники та багато іншого. Завітали до Центру легеневих захворювань ОФПЦ в дитяче відділення, де передали для діток постільну білизну, смаколики, засоби гігієни, підгузки. Нещодавно просвітяни-волонтери за сприяння Юрія Літвішка привезли з Перемишля велику партію медикаментів та медичного обладнання, які ми розподілили відповідно до запитів медзакладів, зокрема допомогу отримали: Військовий госпіталь, Добровольчий шпиталь, Міська лікарня № 1, Обласний онкодиспансер, Коломийська лікарня та ін.

Допомога потребуючим

     Чи не щодня формуються індивідуальні та комплексні продуктові та гігієнічні набори для внутрішньо переміщених осіб та відправляються  у різні куточки області. Зокрема волонтери відвозять продукти у центри тимчасового проживання вимушено переміщених осіб у громадах.  Наші партнери – GEM UKRAINE, Укртрансбезпека, з якими маємо налагоджену співпрацю, регулярно відгукуються на запити та надають все необхідне для подальшої роздачі потребуючим. Це продукти тривалого зберігання, снеки, солодощі, напої та багато іншого. Також ми радо ділимося наявними у нас засобами гігієни, підгузками, дитячим харчуванням та постіллю.

Вживані речі, які нам привезли доброчинці, також вимагали сортування та розподілу. Завдяки діяльності Просвіти в проекті з оцінки місць проживання ВПО, ми маємо перелік центрів і потреб їхніх мешканців. Тому сезонний одяг передається в добрі руки, а непотрібний   – на плетіння маскувальних сіток.

 Кожен пакунок  – це окрема трагічна історія про втечу, втрати і потреби в елементарному. Це сором і радість водночас, бо допомога з рук у руки – це щирі обійми, розуміння і слова підтримки від просвітян.

Оля Бойчук, просвітянка, прес-секретар Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіта» ім.Т.Шевченка

Можливо вам сподобається...