Звіт Голови Івано-Франківського обласного об”єднання за 2021 рік

Шановні  члени Ради, запрошені, друзі – просвітяни!

Найперше хочу привітати Вас і всіх просвітян краю з 153-ю річницею нашої славної «Просвіти». Пройшло більше півтора століття з часу її створення, а наші головні завдання залишаються такими ж, як і тоді. Це – формування національної свідомості і духовності, відродження українських традицій та історичної пам’яті, виховання молодих будівничих української держави.

Вже стало доброю традицією щорічно в грудні відзначати цю дату звітом про діяльність нашого об’єднання, обговоренням проблем та перспектив. Вважаю, що така практика має поширитися і на кожне районне та міське об’єднання.

1. Організаційна та громадсько-політична робота.

На проведення заходів цього року сильно вплинули карантинні обмеження. Але незважаючи на них в обласним об’єднанням організовано чимало заходів.

Цього року проводилось розширене засідання Ради та три засідання Правління, а ще одне буде проведено в кінці року для затвердження бюджету на 2022 рік.

Важливим аспектом нашої діяльності за цей рік була регіональна цільова Програми «Просвіта ХХІ століття: на 2017-2021 роки». Хочу відзначити, що суттєвим моментом в нашій діяльності було продовження терміну дії програми ще на 5 років. Ця Програма передба­чає підтримку, в тому числі і фінансову, просвітянської діяльності з боку місцевої влади. Як знаємо основна частина цих коштів (90 %) витрачається на утримання обласного Народного дому. Однак в районах Програма використовується явно недостатньо. Хочу окремо відзначити наші добрі партнерські стосунки з управлінням культури ОДА (начальник управління В. Федорак), з обласною радою та облдержадміністрацією. На жаль, коштів які виділяються у рамках Програми не вистачає, у зв’язку з суттєвим недофінансуванням (дві третини від запланованого Програмою). Так цього року ми змушені були просити працівників Народного дому йти у відпустки за власний рахунок. Скажімо у січні це співпало з національним локдауном, тому фактично цілий місяць ми зекономили на заробітніх платах. Також ми перевели працівників на форму оплати згідно з строковими договорами і більшість працівників тепер працюють з неповний робочий день, отримуючи зарплату менше мінімальної.

Важливим аспектом діяльності «Просвіти» залишається питання підтримки української мови. Ми брали участь у зустрічах з Уповноваженим із захисту української мови, розробили наші пропозиції для  співпраці з «Просвітою». Цього року ми випустили ряд інформаційних матеріалів про українську мову: інформаційну брошуру «Барвиста розмова», радіопрограми на обласному радіо, агітаційні флаєри до Дня української мови та писемності, виставку плакатів до Дня української мови та писемності, традиційно долучилися до Диктанту національної єдності.

Продовжувалася співпраця «Просвіти» та Церкви, започаткована підписанням Меморандуму в листопаді 2011 р. Ми були ініціаторами та організаторами багатьох заходів щодо підтримки викладання християнської етики у школах міста, надіслали ряд звернень щодо підтрики сімейних цінностей, заборони пропаганди нетрадиційних орієнтацій, тощо. Виступили з ініціативою про встановлення пам’ятника о. Андрію Бандері. Більшість заходів «Просвіти» розпочиналися з благословення священників.

Серед іншого тут хочу відзначити проведення в Народному  домі «Просвіта» круглих столів. Так було успішно проведено такі круглі столи: до до дня Конституції, до річниці Декларації про державний суверенітет, до 30-річчя проведення Всеукраїнського референдуму.

Цього року в НД «Просвіта» проводилися чимало благодійних акцій для допомоги переселенцям, хворим дітям, потребуючим жителям міста: просвітяни відвідували з подарунками сиротинці міста; проводилися безкоштовні роздачі одягу та побутових предметів. Ми успішно впроваджуємо проєкт «Просвіта для інклюзії» в рамках якого зроблено багато вартісних речей: проведено понад 20 благодійних заходів, проведено серію навчань для сімей, в яких є діти з порушеним розвитком, випущено серію просвітницьких друкованих матеріалів, засновано «Інклюзивну крамничку», тощо. Запроваджено також навчання грі на музичних інструментах та театральну студію для неповносправних дітей. Цього року відкрито гурток психологічної підтримки людей, які попали в складні життєві обставини.

Успішно продовжив свою діяльність  просвітянський осередок-секція – «Клуб української інтелігенції ім. Б. Лепкого» (керівник Я. Бажалук), яка до того мала добру традицію як окрема структура, працюючи на просвітянській ниві. Секція проводить археологічні краєзнавчі дослідження, займається видавничою діяльністю, влаштовує творчі вечори, художньо-мистецькі виставки та багато чого іншого. Для її роботи нами виділено окреме приміщення в Народному домі.

В плані лекційної роботи були певні обмеження, частково цю роботу проводили в онлайн-режимі, зокрема заступник голови Михайло Січка проводив лекції на просвітянську тематику для студентів ВНЗ Івано-Франківська, вчителів Інституту післядипломної освіти, методичних вчительських об’єднань. Також в цьому напрямку багато працює Євген Романишин, заступник голови, який часто виїжджає з лекціями про здоровий спосіб життя, на історичну та краєзнавчу тематику, зокрема в Косівський район, Яремчанську ТГ. В рамках співпраці з навчальними закладами області Івано-Франківське обласне обєднання подарувало понад 4000 двомовних інформаційних журналів для студентів.

За ініціативи заступника голови обласного об’єднання «Просвіта» Михайла Січки та голови Богородчанської «Просвіти» Василя Бабія постійно випускаються серії інформаційних листівок «Літературна та історична пам’ять» про ювілярів – прикарпатських діячів, літераторів, краєзнавців, громадських діячів.

Музей Народної шани Т. Шевченка регулярно відвідує багато учнів шкіл, студентів університетів, вчителів, гостей та жителів міста. Майже кожного тижня в музеї проводяться різноманітні заходи: художні читання, творчі вечори, презентації книг, круглі столи.

Останніми роками ми розробили екскурсії для шкіл міста не лише в музей, а й в цілому про Народний дім «Просвіта» – ми проводимо дитячі майстеркласи по виготовленню книжок у видавництві, показуємо принципи роботи студії звукозапису.

Підведено підсумки конкурсу щорічної обласної просвітянської премії ім. М. Підгірянки.

Важливим напрямком була і залишається ідеологічна робота. Наше видання «Галицька Просвіта», як і всеукраїнське «Слово Просвіти» залишаються головними рупорами «Просвіти». Значно зросла аудиторія просвітянської сторінки у мережі Facebook.

На обласному радіо регулярно звучать просвітянські новини (редактор програм М. Боднар).

Десятки інтерв’ю з просвітянами прозвучали на ефірах радіо «Дзвони» (відпов. М. Солодчук). Гостями радіо були Богдан Борович, Михайло Січка, Марія Гуцол, Євген Романишин,  Володимир Боцюрко, Євген Баран, Василь Бабій, Сергій Сивачук та інші.

Протягом року від імені обласного об’єднання «Просвіта» було підготовлено та направлено низку політичних звернень: про створення філіалу музею визвольної боротьби ім. С. Бандери «Внесок івано-франківців у відновленні державності України» (Я. Петрів), про необхідність об’єктивної інформації про населені пункти області у Вікіпедії, зокрема про учасників визвольного руху на Прикарпатті (Я. Петрів); про Державний прапор України (В. Боцюрко); про співпрацю «Просвіти» з Уповноваженим з захисту української мови (С. Волковецький); про захист традиційних українських цінностей (М. Січка) та ін.

В цілому, на наше переконання, центральним положенням ідеологічної роботи має бути теза про те, що успішну українську державу можна побудувати лише на основі української ідеї, українських цінностей.

2. Культурно-масова діяльність.

Незважаючи на карантинні обмеження культурне життя в Народному домі було доволі активним.

Цього року проведено 3 фестивалі: обласний пісенний фестиваль «Історія України в народних піснях» (М. Боднар), осінній фестиваль «Пісенний ярмарок»(М. Боднар), літературний фестиваль «Листопадовий чин» (В. Бабій). Кожної останньої неділі місяця проводилися вечори відпочинку «Кому за…», де регулярно поширювалася інформація про просвітянське життя, відбувалися лекції на патріотично-ідеологічну тематику, здоровий спосіб життя, історію України, тощо. Незмінною ведучою цих вечорів була М. Боднар.

В цілому протягом 2021 року просвітянами краю проведено більше сотні різноманітних заходів культурно-просвітницького плану. Охопити все в одному виступі можливості немає. Тому зупинюся на найбільш важливих заходах, які організовувалися безпосередньо секретаріатом обласного об’єднання.

Січень. Майже весь січень Народний дім «Просвіта» був зачинений через карантин, тому заходів проводилося трохи менше ніж зазвичай. 1 січня просвітяни долучилися до поїздки у Старий Угринів до меморіалу Степана Бандери, 3-го січня відбувся благодійний різдвяний концерт вихованців Клубу обдарованих дітей, а 4-5-го січня проведено навчання з основ маркетингу та фінансової грамотності для учасників проєкту «Просвіта  для інклюзії». 31 січня «Розколяда в Просвіті» відбулася за участю більше 20 громадських організацій, в тому числі і організація переселенців зі Сходу України. У січні відзначили День Злуки та річницю бою під Крутами – просвітяни брали участь у вічах, зокрема голова об’єднання мав виступи на відповідні теми, а в Музеї Шевченка, спільно з Товариством письменників і журналістів ім. І. Франка, провели круглий стіл про історичне значення цих подій.

Лютий розпочався молодіжним духовним дійством приуроченим завершенню різдвяного циклу свят. Організовували молодіжну дискотеку до дня св. Валентина.  До дня Героїв Небесної Сотні Руслана Денега презентувала музичний відеофільм «Майдан». До Дня рідної мови випустили інформаційні флаєри. До 150-річчя від народження Лесі Українки випущено листівки з маловідомими фактами про Лесю Українку та її роль в «Просвіті». Відбувся онлайн-захід «Хто для Вас Леся Українка і що варто у неї повчитися?» (М. Солодчук).Взимку ми започаткували в наших соцмережах відеоогляд новинок української літератури (ведучий В. Бабій).

Березень. Березневі дні традиційно були наповнені Шевченківським звучанням: віче просвітян біля пам’ятника Т. Шевченку, «Шевченківські читання» в музеї та в онлайн форматі, відеовиступ голови об’єднання на головному екрані Івано-Франківська та в соцмережах, творча зустріч молоді, духовенства  та інтелігенції, «Тарасове слово, пророче і сильне», музичні фільми «Тарас Шевченко у портретах» (автор Михайлина Боднар)», «Ми чуємо тебе Кобзарю крізь століття» (автори Руслана Денега та Іван Лабач), «Шевченкіана студентів НМУ» (Марія Гуцол). До річниці від народження Марійки Підгірянки було випущено відеофільм (Р. Денега) та організовано (спільно з ІФ ОІППО) онлайн-конференцію про життєвий шлях Марійки Підгірянки. До міжнародного дня поезії організовано конкурс поезії про АТО, а також випущено відеофільм «Поезія – це завжди неповторність» (М. Боднар, Р.Денега).

У квітні Випущено збірку матеріалів «Марійка Підгірянка в сяйві слова та граніту» (В. Левицький, М. Січка). Проведено конференцію приурочену сотнику УПА Григорію Голинському. Випущено збірку патріотичних поезій «Герої. Пам’ять. Поезії» (упорядник Н. Дяченко)В рамках благодійного проекту випущено серію великодніх іграшок та проведено благодійний захід «Твори добро»

В травні випущено та презентовано громадськості збірку історичних досліджень «Хто ми, українці» (автор статей і упорядник Є. Романишин).Також в травні проводили урочистості до Дня матері, «Великодні забави», вечір пам’яті Володимира Івасюка… Традиційно 22 травня нами організований захід громадськості до пам’ятника Шевченка в день 160-ї річниці його перепоховання в Україні, біля пам’ятника організовано віче, а також відбулися читання Шевченкового заповіту різними мовами (В. Перевізник).Випущено музичний відеофільм «Весна іде, красу несе» (М. Боднар) та презентовано відеофільм «Івано-Франківськ очима дітей»

У червні, на Зелені свята, відбувся обласний просвітянський фестиваль «Історія України в українських народних піснях». До дня Конституції відбувся круглий стіл “Конституція України: досягнення і проблеми”, а також виступ С. Волковецького на Вічевому майдані.

В липні ми провели круглий стіл з нагоди річниці Декларації про державний суверенітет та організували молодіжний флешмоб – напис «Суверенітет» на всіх вершинах Чорногірського хребта.

Доволі насиченим на культурно-мистецькі заходи був серпень. Цього місяця відзначали 30-річчя з нагоди відновлення Незалежності України. Нами було проведено цілий ряд заходів: випуск серії листівок про діячів становлення Незалежної України, випуск та презентація документального фільму «Просвіта» Тлумаччини, 30 років відновлення Незалежної України», просвітянський дитячий відпочинковий табір «Нам пора для України жить!», святковий концерт дитячого вокального ансамблю «Просвітяночки» «Серце моє тобі, Україно», презентація збірника пісень «Здобудеш державу – чи згинеш в борні», виставка стародавнього та сучасного національного вишиваного одягу, творча зустріч та презентація книжки «Герої. Пам’ять. Поезії». До Дня прапора молоді просвітяни здійснили сходження на Говерлу, де було освячено прапори України та «Просвіти». Долучилися просвітяни і до флешмобу «Франкові читання» на Вічевому майдані Івано-Франківська.

У вересні провели «Осінній пісенний ярмарок» та презентацію поетичної збірки «Танець життя» Ірини Тарновецької-Мороз. Важливим аспектом діяльності просвітян є пропагування традиційних родинних цінностей. Саме тому у вересні ми започаткували серію заходів – зустрічі з просвітянськими родинами (М. Гуцол).

Жовтень був приурочений патріотичній тематиці. До Дня Захисника України провели круглий стіл «УПА – армія без держави за Державу» (М. Боднар), організували духовні зустрічі «В національній єдності під Покровом Богородиці» (М. Солодчук).  Важливою подією стала Творча зустріч-презентація «Обіжника «Просвіти» – історичний календар про очільників «Просвіти» міста Станіслава-Івано-Франківська (М. Гуцол).

На початку листопада «Просвіта» активно долучилася до відзначення річниці створення ЗУНР, ми організували фестиваль «Листопадовий чин», де презентували чергову книгу з серії «Бібліотека Просвіти» «Ще 10 років» (В. Бабій). До Дня української писемності та мови в онлайн-режимі проведено круглий стіл за участю відомих громадських діячів та науковців. Голова об’єднання виступив перед колективом та студентами медичного університету на круглому столі перед написанням диктанту національної єдності (ініціатор М. Гуцол). 110 років тому Іван Франко впреше прочитав поему «Мойсей» для Івано-Франківської громади. З цієї нагоди провели віче, де звучали слова Франка та виступи про великого Каменяра. В рамках підготовки до відзначення річниці «Просвіти» організовано концерт ансамблю «Гуцулія». Варто відзначити вагомі здобутки вихованців Клубу обдарованих дітей (керівник Руслана Денега). Цього року вони взяли участь у багатьох міжнародних та всеукраїнських фестивалях, звідки привозили пам’ятні призи і нагороди. Також Клуб обдарованих дітей брав участь у багатьох заходах Івано-Франківська: Новий рік, Розколяда, Шевченківські дні, День міста, День захисту дітей, День молоді, «Паркові зустрічі», День знань, тощо. Просвітянкою Л. Калуською започатковано проект «Батьківська вітальня», в рамках якого плануємо відкрити школу для молодих батьків.

3. Військово-патріотична робота.

Продовжує свою діяльність секція військово-патріотичного виховання молоді (керівник С. Шмат). В Народному домі практично щодня проходять тренування молоді по системі східних єдиноборств. Вихованці секції є безпосередніми учасниками АТО на Сході України, вони беруть участь у багатьох міжнародних турнірах. Протягом року ми надавали зал для проведення зборів молодіжних патріотичних організацій: «Азов», «Січ», «Правий сектор», «Сокіл», та інших.

4. Видавнича діяльність. 

За 2021 рік видавництвом «Просвіта» випущено _50_ назв книг, брошур, журналів. Значно поповнилася серія «Бібліотека Просвіти» Серед художньої літератури твори просвітян та місцевих авторів: Василя Бабія, Романа Паньківа, Євгена Романишина, Руслана Дворського, Ярини Курило та ін. Випустили велику кількість навчально-методичної літератури для ВНЗ міста. В магазині «Українська книга» за 11 місяців реалізовано книг, журналів на  суму 33 000 гривень.

5. Фінансово-господарська діяльність, робота ВГЦ «Просвіта».

На благодійний рахунок обласного об’єднання протягом року надійшло 64 000 грн. Витрачено: 60 000 грн. Основні витрати – комунальні послуги, проведення заходів;  передплата видань (в т.ч. і для просвітян); заправка автомобіля для виїздів у райони; ремонт автомобіля; придбання та ремонт музичної апаратури; ремонт оргтехніки та заправка картриджів; друк банерів, афіш, грамот, подяк; придбання книг, квітів на заходи; канцтовари, ремонтні роботи, тощо.

В 2021 році проведено ремонтні роботи, зокрема проведено реставрацію частини даху НД «Просвіта» та поставлено енергоефективні освітлювачі в коридорах та на подвір’ї Народного дому.

На бюджетний рахунок, згідно Програми «Просвіта: ХХІ століття», надійшло 1 000 000 грн . Витрачено: на оплату праці – 950 000 грн. На оплату електроенергії –   50 000 грн

Продовжуючи давню просвітянську традицію я, як голова обласного об’єднання, як і всі голови районних об’єднань, цей рік, як і попередні 11 років працював безоплатно, на громадських засадах, чим зекономив для «Просвіти» сотні тис. грн.

5. Наші проблеми.

1) Відсутність належної фінансової підтримки діяльності  райміськоб’єднань.

2) Недостатній рівень інформування про роботу райміськоб’єднань, наявних осередків «Просвіти», їх голів та діяльності. Мало висвітлюється їх робота на сторінках просвітянської преси. 

3) Обсяги передплати просвітянських видань «Галицька Просвіта» та «Слово Просвіти» в районних та міських об’єднаннях є явно недостатніми. Наші звернення з приводу  цих питань на місцях часто ігноруються.

4) Є труднощі з приведення нашої організаційної структури у відповідність новому адмінітративному поділу області. Ми неодноразово ініціювали внесення змін до Статуту Всеукраїнського товариства «Просвіта», але через певні причини, зокрема через карантинні обмеження для проведення З’їзду це питання постійно відкладається.

6. Наші перспективи вбачаємо в подальшій реалізації концепції відродження «Просвіти» в кожному селі та трудовому, навчальному колективі міст Прикарпаття та Меморандумів співпраці «Просвіти» і Церкви та «Просвіти» і «Пласту» на основі регіональної цільової Програми «Просвіта ХХІ століття» на 2022 – 2026 роки. Ця діяльність передбачає активізацію роботи з молоддю та системну роботу всіх просвітянських об’єднань та осередків під гаслом «Просвіту» – в школи, навчальні заклади. Велику просвітянську традицію треба передати молодим..

Хочу висловити щиру вдячність керівництву та депутатам обласної ради (голова О. Сич), начальнику управління культури, національностей та релігій ОДА В. Федораку, міському голові Івано-Франківська Р. Марцінківу, за розуміння та підтримку та окремим керівникам територіальних громад, а також керівництву ОТБ «Галичина», ОДТРК «Карпати» та радіо «Дзвони», редакціям Інтернет – видань міста та області за висвітлення просвітянських заходів та інформаційну підтримку нашої діяльності.

Найбільша подяка – активістам-просвітянам, головам районних та міськрайонних об’єднань, які за покликанням проводять велику просвітянську роботу, яку я розумію, як державну справу. Ці люди є золотим фондом «Просвіти».

На закінчення висловлюю впевненість, що в Новий 2021 рік просвітянська громада нашого краю входить, як громадсько-політична сила, згуртована національною ідеєю і прагненням служити українському народові.

Слава Україні!

Можливо вам сподобається...