ПРИЙДИ ДО МЕНЕ, НЕДІЛЕНЬКО ЗЕЛЕНА

Пливе з долини запах м’яти,

Карпати в голубій імлі…

Так любо серцем відчувати

Цей подих рідної землі.

А особливо на Зелені свята, коли  навкруги все цвіте і пахне, обмаяні зелен-листом наші домівки, милують око різнобарвні квіти, улюблені півонії, білі ромашки і голубі волошки, пахне різнотрав’ям, а в саду кує зозуля…

Святковості набула минулої неділі і площа біля ОНД «Просвіта», де під плакучими вербами розмістились наші краяни та гості міста і слухали святкову програму, підготовлену до свята. Її задушевно розпочала поетичними рядками членкиня «Жіночої громади» Василина Ткачук, яка часто на таких заходах бере участь.

Зелена неділя у батьківській хаті

І повно рай-цвіту,

Ласки з добром,

Які ми з правіку любов’ю багаті

Зелена неділя у нас за столом.

Церковні подзвони

І поля освята

З любистку, барвінку

Горять три свічі

І хата свята,

І освячена м’ята

І стіл, а на ньому пухкі калачі.

На такій же святково піднесеній ноті виконала пісенні твори Заслужена артистка України Світлана Суховій. Її продовжило тріо «Гроно калини» з Микитинецького Народного дому з піснями «Ой там на вигоні» та «Мала мати сина» у складі Наталії Тимощук, Надії Саінчук, Любові Ольшанської. До сліз привів присутніх хвилююче прочитаний вірш Надії Саінчук «Відлітають роки».

Окреме відділення святкової програми подарував виступ народного жіночого вокального ансамблю «Квіти ромену» ОНД «Просвіта». Тут прозвучали наші давні улюблені пісні «Червоні маки», «Анничка», «Ясени» у виконанні Ореста Турка, авторські пісні «Довга руса дівоча коса» та український романс «Не тужи моя квітко», які виконала учасниця ансамблю Людмила Вербова. Бурхливими оплесками і квітами зустрічали і Людмилу Булієнко з піснями «Сину, сину, ангел мій», «Коханий», а також Любов Ільків «Країно моя».

Віночок пісень подарував дитячий вокальний ансамбль «Марічейка» під керівництвом Любові Полякової з Центру дозвілля дітей та юнацтва», яким було подаровано збірники вибраних народних та авторських колискових: від класиків української літератури до сучасників, а також вірші, присвячені найріднішим – матерям, які випустило просвітянське видавництво до Дня матері. Ведуча заходу подала інформацію, що до Міжнародного дня захисту дітей обласна «Просвіта» завдяки співпраці з Міжнародною організацією з міграції подарувала такі книжки переселенцям в Івано-Франківську, а ще казки, пісенники. Також планшети для продовження онлайн навчання. Їх отримали вони ще в Львівській, Чернівецькій та Закарпатській областях для 75 колективних центрів ВПО.

Святковий концерт завершив народний фольклорно-етнографічний гурт «Пшеничне перевесло» ОО «Жіноча громада», який приніс радість і задоволення від виконання народних пісень «Ой у полі три криниченьки», «Ой там за лісочком», «Друже – зелен луже», «Дощик крапає».

Михайлина БОДНАР, організатор та ведуча заходу, завідуюча культурно-масовою роботою обласної «Просвіта».

Можливо вам сподобається...