Радила раду Рада

Як повідомляла «Галицька Просвіта», в неділю відбулось річне підсумкове засідання Ради Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Відкрив його голова обласного об’єднання Степан Волковецький.

Учасники засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять просвітян, які не так давно відійшли у вічність. Це наші добрі колеґи й товариші: редактор часопису «Галицька Просвіта» Богдан Вівчар; керівник Коломийського хору «Просвіта» Роман Хімей; директор «Української книгарні» й заступник голови обласного об’єднання «Просвіта» Ілля Заграновський; письменник і перший голова Калуської «Просвіти» Ігор Гаврилюк; член Правління міської «Просвіти», науковець Богдан Сельський; просвітянин, організатор і багаторічний голова обласного товариства «Меморіал», перший директор Музею визвольної боротьби Степан Каспрук; просвітянин, голова Київського крайового Братства ОУН–УПА Орест Васкул; просвітянин, історик і краєзнавець з Тлумача Михайло Дземан; один із творців ТУМ та Руху, народний депутат першого скликання, академік Любомир Пиріг; етнограф, музеєзнавець та історик Михайло Паньків; просвітянин, дириґент народної чоловічої хорової капели «Червона калина» Володимир Зварун; просвітянин, староста хору «Червона калина» Тарас Колодій… Згадаймо їх молитвою та добрим словом і ми. Заступник голови міської «Просвіти» отець Орест Путько благословив працю поважного зібрання, яке взялось до роботи згідно затвердженого порядку денного.

Перед присутніми за рік роботи прозвітував очільник обласної організації Степан Волковецький. У звіті йшлося про те, що вдалося здійснити за цей час, яким планам завадили карантинні обмеження в країні, які організація має труднощі, які виклики чекають на неї і які перспективи відкриваються в році прийдешньому. Загалом цьогоріч обласна «Просвіта» має чим пишатись, бо незважаючи на локдауни і кольорові «зони», все ж вдалось багато що (тези звіту «Галицька Просвіта» опублікувала в минулому числі).

Керівники районних «Просвіт», зокрема голова Коломийського РО «Просвіта» Василь Глаголюк, розповіли про заходи, які відбулись у районних організаціях, а член Правління Ярема Петрів відзначив обсяг здійсненої обласним об’єднанням роботи. Члени Ради подали пропозиції щодо подальшої діяльності товариства. Загалом звіт був сприйнятий членами Ради і запрошеними позитивно.

Про перевірку фінансово-господарської діяльності ОО ВУТ «Просвіта» і ВГЦ «Просвіта» прозвітував голова контрольно-ревізійної комісії Василь Кричун і повідомив, що порушень не було виявлено.

Довша дискусія тривала з приводу стану і структури районних об’єднань, яку, вочевидь, доведеться змінювати через зміну адміністративно-територіального устрою України. Зійшлись на тому, щоб залишити існуючу структуру з подальшим напрацюванням пропозицій до Центрального керівництва «Просвіти» і внесенням змін до Статуту ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, а також подумати про створення в кожній територіальній громаді об’єднання. Словом, праці попереду багато.

Приємним завершенням засідання Ради стало вручення просвітянської премії імені Марійки Підгірянки цьогорічним лауреатам. Ними стали в номінаціях «за просвітянську діяльність» – голова первинного осередку «Молода Просвіта» фізико-технічного ліцею-інтернату Марія Остап’юк-Субичева та голова осередку «Просвіта» Вербовецької гімназії Надія Пасічняк; «література» – прес-секретар обласної «Просвіти», поетеса Ольга Бойчук (Бреславська) та голова Херсонської обласної «Просвіти» Олег Олексюк; «публіцистика» – член Правління ІФ МО ВУТ «Просвіта» Микола Кардащук та член Луганської «Просвіти», науковець Володимир Сабадуха; «мистецтво» – керівник Клубу обдарованих дітей НД «Просвіта» Руслана Денега та член ІФ МО ВУТ «Просвіта», композиторка Галина Терлецька (про лауреатів ми писали у № 46 за 18 листопада ц. р.).

На закінчення виступили всі охочі й майже одностайно наголошували на активнішому залученні до діяльності «Просвіти» молоді, військових, патріотичних організацій, оскільки це основний фонд захисту держави у непростий час, пропонували також обмін делеґаціями і колективами зі східними областями, ініціювання «Просвітою» нових конкретних проектів у житті міста і краю. А ще бібліотека обласної «Просвіти» поповнилась новими виданнями, які подарували Василь Глаголюк та Олег Олексюк.

Розходились до подальшої роботи в осередках натхнені новими ідеями та намірами. Життя триває, приносить нові виклики і випробування, але ми йдемо вперед, роблячи кожен спільну справу для розвою України, в пам’ять про минулих і заради прийдешніх поколінь.

Ірина Шумада

Можливо вам сподобається...