Для України вірно жиймо

В обласній «Просвіті» на відкритому майданчику відбулося вручення нагород лауреатам премії імені Марійки Підгірянки 2020 року. Чимало містян та активістів прийшли на цікаву зустріч із людьми, для яких заклик цієї відомої поетки і вчительки«Для Вкраїни вірно жиймо» не просто слова, а сенс усього життя. За професією це різні особистості – педагоги, лікарі, літератор, майстер народної творчості, учасники художньої самодіяльності…Але за покликом душі просвітяни, які весь свій талант віддають справі духовного відродження України. Цьогоріч престижного звання удостоєні:

У номінації  «ПРОСВІТЯНСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ»

Директор музею-оселі родини Івана Франка у селі Підгірки Калуського району Лідія ІВАНИЦЬКА;

Лікар-офтальмолог, багаторічний голова осередку «Просвіти» в Косівській центральній районній лікарні Володимир ТУТУРУШ;

Голова первинного осередку товариства «Просвіта» Івано-Франківської спеціалізованої школи № 1 з поглибленим вивченням англійської мови, учитель-методист Віра ВАСИЛИШИН;

У номінації «МИСТЕЦТВО»

Просвітянка, майстер виробничого навчання ВХПТУ № 3 м. Івано-Франківська, членкиня благодійного фонду «Ти – ангел», народна майстриня України Марія ПАЗИНЮК;

Фольклорно-етнографічний гурт “ПШЕНИЧНЕ ПЕРЕВЕСЛО” обласної організації “Жіноча громада”( кер.Володимир Соболевський), лауреат Міжнародного фестивалю імені Квітки Цісик, учасник Всеукраїнської програми “Фольк-мюзік”

Тріо «ГОРИЦВІТ» Верховинської дитячої школи мистецтв (керівник закладу – Марія Ілійчук), учасник усіх Міжнародних Гуцульських фестивалів у Верховині, Косові, Коломиї, Надвірній, Яремчі, Путилі, Вижниці та Рахові;

У номінації «ЛІТЕРАТУРНА ТВОРЧІСТЬ»

Поет, член просвітянської літературної студії «Калинове ґроно» Степан ГРИГОРЧУК.

Премії переможцям вручав голова обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Степан Волковецький,  а представляла переможців Михайлина Боднар. Самі ж лауреати, як Степан Григорчук – читав свої вірші, Марія Пазинюк – розповідала про працю народного майстра, Віра Василишин – ділилася досвідом роботи просвітянського осередку в навчальному закладі, а тріо «Горицвіт» і фольклорно-етнографічний гурт «Пшеничне перевесло» співали пісні. І всіх гостей щиро вітали присутні глядачі, які за час карантину так заскучили за такими зустрічами й душевними розмовами та доброзичливим спілкуванням.

А тепер – слово про лауреатів…

Степан ГРИГОРЧУК є членом просвітянської літературної студії «Калинове ґроно», автором чотирьох поетичних збірок: «Джур-криниця» (2013), «Жниво» (2017), «Колиска роси і джмеля» (2018), «Мир-зілля» (2020). Він є співавтором книжки спогадів про Т. Мельничука «Бурлака» (2018). У своїх творах автор майстерно змальовує природу рідного краю, висвітлює героїчний чин українських повстанців, передає свою любов до рідної землі, до її славних трударів, зачарований і вихований творчістю майстрів слова «Покутської трійці» – Василя Стефаника, Марка Черемшини, Леся Мартовича. Степан Павлович є активним учасником просвітянських заходів.

Марія ПАЗИНЮК – майстер виробничого навчання Вищого художнього професійного училища № 3 м. Івано-Франківська, є членом спілки дизайнерів України та активною просвітянкою. Працює у царині графічного дизайну, передусім – у сфері художнього оформлення дитячих видань. Так, на особливу увагу заслуговує художньо-оформлена нею дитяча книжечка-розмальовка «Господарство бабусі Ганнусі», видана Благодійним фондом «Ти – ангел» у 2019 р. Приваблюють талановито виконані молодою мисткинею декоративні розписи в інтер’єрах дитячих дошкільних установ, зокрема – Яблунської ЗОШ I–III ступенів. Декоративні розписи виконано за мотивами поглибленого вивчення Українського народного розпису, насамперед – петриківського. Марія Василівна створила унікальну етнокарту «З Україною в серці», показавши багатство звичаїв і традицій нашої країни. На карті немає меж областей, кожен із теренів виділений окремим пазлом, а разом вони складають мапу неподільної України. Захоплюючими є й ескізи «Моя колискова Україна» до 150-річчя ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, які не залишають нас байдужими. А ще лауреатка проводить майстер-класи від «Просвіти» на патріотичні теми…

Мистецький колектив тріо «ГОРИЦВІТ» створено у 2000 році з ініціативи керівника закладу Марії Ілійчук. До його складу входять просвітянки– талановиті, музично обдаровані викладачки: Марія Ілійчук, Ольга Сенчук та Марія Кизик. Кожна з них є творчою особистістю, професійною співачкою з особливим голосом, а разом – це унікальний вокальний мистецький колектив, який своїми чудовими мелодійними голосами зачаровує аудиторії Верховинщини, Гуцульщини, Прикарпаття та глядачів з-за меж Прикарпаття. «Горицвіт» є активним учасником просвітянських, літературно-мистецьких заходів. До його репертуару входять як народні, так і твори естрадного жанру відомих поетів та композиторів, а також ліричні пісні. Базовими у їхньому виконанні є пісні про рідний Карпатський край, Гуцульщину, духовні обереги, про Самостійну Соборну Україну. «Горицвіт» пропаґує пісенні твори місцевих авторів-просвітян: поетів-піснярів Ореста Князького, Богдана Радиша, Василя Нагірняка та інших творчих особистостей краю. Тріо «Горицвіт» є учасником та лауреатом усіх Міжнародних Гуцульських фестивалів, які проводилися у Верховині, Косові, Коломиї, Надвірній, Яремчі Івано-Франківської області, Путилі та Вижниці Чернівецької області, Рахові Закарпатської області.

Лікар-офтальмолог Володимир ТУТУРУШ –  активіст «Просвіти». З 1989 року, коли організував осередок у Косівській ЦРЛ і був його незмінним головою більше двадцяти років. У співпраці з видавництвом «Червона калина» (Львів) розповсюджував у районі літературу на історико-культурницьку тематику. Під його керівництвом осередок здійснював лекційну пропаґанду з вивчення історії медицини на Косівщині, проводив заходи на відзначення пам’ятних дат української історії та культури, Днів Незалежності України, Шевченківських свят, до іменин Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Павлика…Володимир Васильович – відомий колекціонер-філателіст, організатор видання тематичних конвертів, штемпелів погашення марок з нагоди відзначення 120-ти і 125-річчя народження Марка Черемшини, 100- річчя С. Корпанюка, 100-річчя С. Клочурака, 250-их роковин загибелі Олекси Довбуша та 300- річчя його народження, а також до Міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній новій» (2001), Міжнародного Гуцульського фестивалю 1997-го року. Він – ініціатор та організатор встановлення меморіальних дощок на честь лікарів-патріотів В. Стефурака (Косів, Соколівка), Я. Хомина (Косів), письменника і педагога М. Капія (Косів). В. В. Тутуруш був активним учасником просвітянського хору «Гомін», у виданні «Український вісник» опубліковано шість його статей про визначних українців.

Фольклорно-етнографічний гурт «ПШЕНИЧНЕ ПЕРЕВЕСЛО» відомий своїм неповторним колоритом, цікавим в етнографічно-мистецькому плані, своєю яскравою і барвистою програмою. Своє надбання передає своїм нащадкам. Бере участь у просвітянських заходах. Лише за останній рік – у святах: «Різдво в «Просвіті», Великодніх забавах, святі Матері, осінньому пісенному ярмарку, вечорах відпочинку «Кому за…», Новорічному вогнику, Михайлівських та Андріївських вечорницях, Шевченківському святі. Своєю програмою виступав на обласному радіо у передачі «Дзвони «Просвіти», програмах, присвячених Різдву, Великоднім і Зеленим святам. Добре їх сприймали у програмі «VII поверх» ОТБ «Галичина» та ТБ «Карпати». Чоловічий склад «Пшеничного перевесла» переміг у першому відбірному турі Всеукраїнської програми «Ікс-фактор». А на Міжнародному фестивалі, присвяченому Квітці Цісик колектив став лауреатом другого ступеня і отримав медаль «Срібна Квітка». «Пшеничне перевесло» взяло участь і виступило у Всеукраїнській програмі «Фольк-м’юзік».

Лідія ІВАНИЦЬКА – відома своєю фундаторською діяльністю серед місцевої інтеліґенції, творчих людей, педагогів та краєзнавців щодо створення музею-оселі родини Івана Франка, його відкриття в 1992 році, подальшого дослідження маловідомих сторінок життя Івана Яковича, його творчості. Водночас вона була активною учасницею відродженої у Підгірках 1996 року «Просвіти», членом Народного руху України. Завдяки її праці музею-оселі присвоєно звання «народний». Як краєзнавець Лідія Романівна опублікувала історичні статті та дослідження про родину Івана Франка в Підгірках, вона проводила науково- практичні конференції, круглі столи, семінари за участю вчених-франковзнавців зі Львова, Дрогобича, Івано-Франківська, презентації книжок і турніри, Франкові читання та виставки декоративно-ужиткового мистецтва. Добрий відгук про музей шириться світом, у ньому побували гості з Прикарпаття, Одеси, Маріуполя, Києва, Львова, Дрогобича, Польщі, Канади, США, Росії, Португалії, Білорусі, Італії та інших теренів. І всім – цікавий дивовижний світ Франкового роду, який зберігає музей.

Віра  ВАСИЛИШИН очолює первинний осередок «Просвіти» в Івано-Франківській СШ № 1 з поглибленим вивченням англійської мови з серпня 2014 року. Учителі школи, а це понад вісімдесят викладачів, – теж активні просвітяни. Члени осередку проводять пізнавальну ознайомчу роботу серед учнівської та вчительської громадськості з метою поширення просвітянської думки і залучення свідомих людей до діяльності товариства. Вони проводять медіауроки, навчально-практичні заняття з використанням мультимедійного простору, спрямовані на активізацію критичного мислення учнів, формування стійкої громадянської позиції, зміцнення патріотичного духу й високої моралі. Спільно,  колективом проводить  загальношкільні свята «Шевченко наш – він для усіх століть!», засідання школи професійної адаптації молодих учителів-словесників міста «Таємниці творчості молодого вчителя Нової української школи», випустила дайджест «Модель сучасного молодого вчителя-словесника Нової української школи» до Міжнародного дня рідної мови. Любов до свого слова прищеплює в організованих нею постановках п’єси «Наталка Полтавка», драми-феєрії «Лісова пісня»… Осередок поповнюється молодими вчителями, як от Іванна Залевська, Наталія Зварич, які у Школі професійної адаптації провели мовну народознавчу гру «М-фактор» та мовленнєвий квест «Збережімо наш скарб – рідну мову!». До пошукової і дослідницької роботи Віра Тарасівна активно залучає і школярів. Вони опрацьовують наукову, науково-публіцистичну літературу, архівні матеріали, щоб краще усвідомити беззастережно важливу роль товариства «Просвіта» на Прикарпатті зокрема і в Україні загалом. Учні і вчителі СШ № 1 – постійні учасники конкурсу «Історія і «Просвіта». За 2019 р. вісім учнів нагороджено за перемогу в конкурсі. Учні беруть активну участь і є переможцями Всеукраїнської мовознавчої гри «Соняшник». А члени осередку у серпні минулого року здійснили сходження Хресною дорогою в с.Олешів Тлумацького району, побували на прощі у Маріямполі.

Отакі ось непересічні наші лауреати. Побажаємо їм і надалі творчої снаги на ниві безкорисливої просвітянської праці.
Фольклорно-етнографічний гурт “Пшеничне перевесло” з головою обласної “Просвіти” Степаном Волковецьким

Тріо “Горицвіт” з головою Верховинського РО “Просвіта” Василем Нагірняком

Можливо вам сподобається...