Провісник долі України

Про відкрите серце народного співця Тараса Шевченка щедро ввібрало в себе могутній волелюбний дух українського народу.

І тепер, коли в Україні йде війна, це особливо відчутно. Та й з настанням Шевченкового березня ми знову і знову звертаємось до нього, бо й тепер дуже потрібний його голос.

До відома у нас єдиний в західній Україні у НД «Просвіта» є музей шани тараса Шевченка, який був відкритий в день Незалежності 2014 року. Відтоді до нас навідується чимало краян та гостей міста. Тому обласна «Просвіта» запланувала як ніколи на цей період цілий ряд різних заходів.

Тут тепер відкрито виставку «Вишивана Шевченкіана», яку представила майстриня народної творчості, почесна голова Союзу українок Віра Дрінь, кількістю і технікою вишивання на цю тему напевно рідко хто порівняється.  Виставку  продовжує інша «Шевченко  у портретах», яку організувала обласна організація «Жіноча громада». Музейні експонати доповнив альбом з творчістю заслуженого майстра народної творчості України, художниці-портретистки Оксани Грицей, яка першою в українському образотворчому мистецтві почала використовувати техніку випалювання на дереві, а згодом удосконалила її. В роки радянської влади творчість таких провідних художників-новаторів українців за духом і за світобаченням замовчувалась і спотворювалась представниками проросійської мистецької школи. Їй довелося пройти польські тюрми, еміграцію, виклики у КДБ. Роботи Оксани Грицей зберігаються в багатьох музеях України, Куби, Канади, США, Польщі, Індії, Німеччини і в приватних збірках України.

А тепер на день народження Т. Шевченка альбом з портретами Кобзаря подарувала нам її невістка Мар’яна Стахмич –Грицей. Саме на день народження Т. Шевченка у нас у ОНД  «Просвіта» відбулася музична Шевченкіана від Заслуженої артистки України Світлани Овчарової-Суховій разом з викладачкою Івано-Франківського фахового музичного коледжу ім. Дениса Січинського концертмейстером пані Мар’яною. Їй допомагали студенти Анна Бедрин, Людмила Мрічко, Софія Савчин, Оксана Струтинська та Вікторія Кухарук. Окрім супроводу на піаніно, вони читали Шевченківську поезію. Заслужена артистка України Світлана Овчаренко-Суховій виконувала твори на слова  Кобзаря композиторів Д. Січинського, М. Лисенка, Я. Степового, К. Стеценка, А. Кос-Анатольського, Б. Кушніра, Є. Аркаша.

Високий виконавський рівень артистки. Живе звучання, палкі слова невмирущої Шевченкової поезії хвилююче і піднесено сприйняли всі присутні.

Заключним був виступ відповідального секретаря обласної «Просвіти» Михайла Січки, який в знак уваги вручив виступаючим подячні листи.

Наступні заплановані Шевченківські заходи теж будуть різнитися від інших Це «Батьківська вітальня» за участю учнів музичної школи №2 ім. В. Барвінського і Клубу обдарованих дітей обласної «Просвіти». Приверне увагу до Шевченківської тематики і вечір відпочинку для поважніших людей «Кому за…» Присутні будуть читати вірші поета, співати пісні, гомоніти про провісника долі України.

Михайлина БОДНАР, організатор, завідуюча культурно-масовою роботою обласної «Просвіти» м. Івано-Франківськ.

Можливо вам сподобається...