Презентація збірника Євгена Романишина

26 травня в Народному домі «Просвіта» відбулася презентація збірника історико-пізнавальних статей «Хто ми, українці». Книжку підготував заступник голови Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка Євген Романишин.

Під час презентації автор наголосив про прадавні корені української нації, наводив цікаві історичні факти і дослідження про походження українців, посилаючись на дослідження українських та іноземних науковців. На території України є чимало свідчень про те, що культура з наших територій розповсюджувалася в Європу, Азію та Африку. Це і Кам’яна могила, і Терношорське святилище – матір Землі. Євген Романишин прикладає багато зусиль для дослідження та популяризації цих місць, неодноразово організовував туди наукові експедиції, пізнавальні екскурсійні поїздки, видавав просвітницькі матеріали з їх краєзнавчим описом.

Голова обласного об’єднання «Просвіта» Степан Волковецький у своєму виступі зазначив про необхідність дослідження історичних процесів для становлення української державності. Українську історію неодноразово переписували загарбницькі імперії та режими. Зараз важливо писати справжню історію нашого народу, яка до сьогоднішнього дня ще не написана, історію україноцентрична, спрямованої на виховання в підростаючого покоління гордості за свій народ, за свою мову, культуру.

Невід’ємною частиною української історії є давня історія, праісторія. Тут широке поле для діяльності, і частиною історії, безперечно, є легенди, міфологія – ті речі які не можна довести, але які є частиною історії.

В цій книзі є речі, які є дискусійними, не прийняті широкою громадськістю, але ми маємо памятати про факти свідомого нищення історії України, зокрема були факти публічного спалення архівів і бібліотек – вороги свідомо нищили першоджерела з описом української історії.

Слово про автора та про його дослідження мовили: Марія Гуцол, голова «Просвіти» м. Івано-Франківська, Олег Малярчук, історик, професор ІФНТУНГ, Ольга Бабій, журналіст ОТБ «Галичина», Михайло Хавлюк, краєзнавець, Василь Кричун, просвітянин, а музичний подарунок зробила член Правління «Просвіти» Івано-Франківська Галина Терлецька.

Ведучим заходу був відповідальний секретар «Просвіти Прикарпаття» Михайло Січка

Можливо вам сподобається...