Засідання круглого столу з нагоди річниці проголошення Декларації про державний суверенітет

В НД «Просвіта» відбувся круглий стіл, присвячений річниці проголошення Деклара́ції про́ держа́вний сувереніте́т Украї́ни, зініційований Івано-Франківською міською Радою, обласним та міським об’єднаннями «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Модератор, голова міського об’єднання Товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Марія Гуцол провела короткий екскурс в історію, нагадавши пристунім, що  «Декларація – це документ про проголошення державного суверенітету України, який був прийнятий Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року. Повідомила також, що Декларація приймалася в роки розпаду СРСР. Міжнаціональна напруга в азійських і кавказьких республіках подекуди виплеснулася у криваві міжетнічні сутички. 11 березня 1990 року Литва проголосила свою незалежність від СРСР, Латвія й Естонія активно готували відновлення незалежності. Перебуваючи під тиском суспільних настроїв, XXVIII з’їзд КПУ прийняв резолюцію «Про державний суверенітет Української РСР» (червень 1990 р.). Оскільки більшість у Верховній Раді УРСР складали комуністи, депутати Верховної Ради УРСР прийняли Декларацію на виконання резолюції з’їзду. 16 липня 1990 року Верховною Радою Української PCP прийнята Деклара́ція про́ держа́вний сувереніте́т Украї́ни. Одночасно того ж 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України». У ній зазначено:

Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.

День прийняття Декларації був оголошений святковим і вихідним на території України.

До слова запросила голову обласного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка, на той час депутата Верховної ради Української РСР п. Степана Волковецького, який повідомив, що у преамбулі Декларації, прийнятій 31 рік тому, підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах». «Одним з головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.

Декларація проголошувала економічну самостійність України. У документі підкреслювалося намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю.  В просвітянському товаристві Росію ми називаємо Московією. Це допоможе глибше усвідомити несправедливість Росії щодо України в історичних процесах. Запропонував завжди і всім цього дотримуватися»

Зіновій Дума, також депутат Верховної Ради УРСР розповів, що Декларація про державний суверенітет України, була відредагована депутатами від РУХу. « По-перше, це фактично була програма побудови незалежної держави. По-друге, Декларація надала поштовх і напрямок процесу утворення незалежної держави.

Декларація визнавала самостійність республіки у розв’язанні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Україна проголошувала свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не буде брати участі у військових блоках і зобов’язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

Практично всі положення Декларації суперечили чинній на той час Конституції УРСР.

Це не означало революційної зміни поглядів комуністів. Заключним у Декларації стало положення про те, що принципи Декларації про суверенітет України будуть використані для укладення нового союзного договору»

Висловилися про своєчасність та необхідність прийняття Декларації про державний суверенітет України в тодішніх умовах заступник голови Центру стратегічного розвитку міста Івано-Франківська п Ігор Кінаш, заступники голови обласного і міського об’єднань Товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Євген Романишин і Орест Путько, журналісти Тарас Майстришин і Марія Солодчук, голова ГО «Український Історичний клуб м. Сватове» Євген Дзюба  і     Мирослав Давидів.

Марія Гуцол наголосила, що позитивним і роковим днем є 16 липня для України, адже цього дня1917 р. у Києві було проголошено ІІ Універсал Центральної Ради, 16.07.2019 р. був прийнятий Закон про державну мову в Україні, а цього року 16 липня вступають в дію положення про виконання цього закону.

Вона щиро подякувавши за висловлені думки виступаючим, наголосила на необхідності всім українцям, просвітянам дотримуватись Законів України та цього вимагати від влади.

 Наталія Синиця, секретар ІФ МО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка

Можливо вам сподобається...