ДО РІЧНИЦІ ЗРИВУ СТУДЕНТІВ, ЯКІ ПІДНЯЛИСЬ ПРОТИ ВОРОГІВ

У Івано-Франківському НД «Просвіта» відбувся захід до відзначення дня пам’яті бою під Крутами. Організатор та ведуча завідуюча культурно-масовою роботою обласної «Просвіти» Михайлина Боднар  подала історичну довідку про одну з  трагічніших і водночас легендарних сторінок в історії  українських визвольних змагань 1917-1921 рр.

В той час на екрані висвітлювалися епізоди з бою під Крутами,  фотографії героїв крутян. Вона наголосила що серед тих, хто загинув у бою під Крутами був прикарпатець Микола Корпан.

Він народився в селі Тяпче Долинської громади у 1897 році. У 21-річному віці був учасником Студентського куреня. Разом  із 18 побратимами його поховали на Аскольдовій могилі в Києві. У 2010 році в рідному селі встановлено пам’ятник воякові. Вчинок студентів є героїчним. Їм вдалося затримати ворога, а тим часом українській делегації укласти Берестейській мирний договір. Саме він врятував молоду українську державність. В радянський час могили полеглих було зруйновано. Десятиріччями історія замовчувалася. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Від 2013 року Верховна Рада України закріпила Постанову «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами».

У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили меморіальний комплекс.

Минулої неділі о. Роман Паньків за загиблими крутянцями відправив панахиду. Виступили кандидат педагогічних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім .В. Стефаника Наталія Салига, голова Спілки офіцерів області Іван Лазор. У художній частині прозвучали мистецькі твори «Чорна рілля ізорана» у виконанні керівника народного фольклорно-етнографічного гурту «Пшеничне перевесло» Володимира Соболевського, солістки ОНД «Просвіта» Людмили Булієнко «Аве Марія», керівника Клубу обдарованих дітей обласної «Просвіти» Руслани Денеги «Крути», патріотичний перфоменс у виконані учнів Центру дитячої та юнацької творчості (керівник Заслужений працівник культури України Віктор Поліщук).

Читали поезію учні Івано-Франківського ліцею №1 (голова просвітянського осередку Віра Василишин), із просвітянської школи молодих батьків «Батьківська вітальня Данило Стефанко, Ангеліна та Роман Саюки. Насамкінець зал виконав повстанську пісню «Борімось, брати галичани».

Михайлина БОДНАР

Фото Людмили Стражник

Можливо вам сподобається...