ГАРНІ ПРОСВІТЯНСЬКІ ТРАДИЦІЇ

В рамках відзначення з нагоди 30-ої річниці Незалежності України в НД «Просвіта» Івано-Франківське міське об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка організувало творчу зустріч з просвітянськими родинами, які зробили вагомий внесок в справу державотворення.

Життя української родини тісно переплітається з історичною: долею України, яку народ любовно називає ненькою. Коли українці мають свою державність, то і умови для розвитку сім’ї, родини сприятливі.

Ведучою творчої зустрічі письменниця, заступник голови міської «Просвіти» Ганна Дорошенко нагадала, що започатковано це свято 15 років тому першим головою міської «Просвіти» п. Василем Бойком.

Міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків наголосив, що тільки міцна, здорова християнська родина здатна дарувати плоди любові і злагоди, що є запорукою розквіту міцної, успішної, багатої держави – Україна. Бо добра українська сім’я – це міцна держава. Подякував за патріотичну активність українських просвітянських родин.

Виступив голова обласного товариства «Просвіти» п. С. Волковецький, який прийшов на зустріч з дружиною Світланою.

–«Родина була і залишається хранителькою духовних цінностей, родинних традицій, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. З родини починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Тому тандем сім’ї і держави – необхідна передумова процвітання і добробуту його громадян».

До привітання було запрошено п Марію Гуцол – голову міського товариства «Просвіта», яка традиційно прийшла на свято з чоловіком п. Олександром. Домінуючою думкою її виступу було, що з сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство. А ще п Марія щиро розповіла, що багата на родини: перша – це батьківська,  а ще просвітянська та університетсько-медична…

Цікавими і змістовними були представлення всіх запрошених просвітянських родин. Ярема і Леся Петріви повернулися спогадами в часи підготовки до ланцюга єдності і початків відродження товариства «Просвіта». Тоді пошиті їхніми руками у їхній хаті синьо-жовті знамена майоріли не лише в нашому краї, а й в Києві. Сім’я відомого літературного критика п. Євгена Барана направду соборна, адже письменник-західняк одружився з кримчанкою Марічкою. А історія їхніх родів дуже глибока, налічує десятки і сотні літ плодовитої праці і чимало відомих особистостей. Композиторка-просвітянка п.Галина Терлецька не лише з гордістю оповіла про своїх дітей – знаних у місті, музикантку Любов Терлецьку і священника Романа Терлецького, а ще подарувала присутнім одну зі своїх нових пісень – «Не забудь» на слова і. Франка.

Наймогутнішим акордом свята було знайомство зі співочою родиною професора Олега Вівчаренка та його дружини, заслуженого працівника культури України п. Галини. Разом з доньками і правнучком вони майстерно виконали силянку українських пісень.

Також впродовж заходу виступали студентка ПНУ ім. В. Стефаника Христина Березовська, студенти медичного університету Юлія Федук, Анна Гушул, Юлія і Тетяна Барабанови.

Окрасою заходу була виставка вишиваних українських рушників, стародавніх і сучасних сорочок для всієї родини та книжки у вишитих обкладинках з колекції відповідального секретаря Товариства п. Наталії Синиці.

На завершення творчого дійства п. Марія Гуцол і п. Степан Волковецький подякували всім присутнім просвітянам за участь у святі і висловили впевненість, що традиція таких зустрічей буде розвиватися і міцніти.

Цього дня в Івано-Франківську відбувалося свято хліба. Запашний аромат цього основного продукту українців сповнював вулиці та площі нашого чудового міста і долинув у святкову залу «Просвіти». Голова міського товариства п. Марія Гуцол пригостила всіх присутніх смачним пахучим короваєм.

Приємне і смачне свято вдалося і запам’ятається всім.

Діана Говера, просвітянка.

Можливо вам сподобається...