В світлі Вифлиємської зорі…

Щороку, коли в сім’ях, родинах відсвяткують Різдво, тоді починається «Різдво в «Просвіті». Тут збираються громадські організації національно-демократичного спрямування і свята тривають: колядують, щедрують, віншують, маланкують, представляють вертепи… Щороку їхня кількість збільшується.

«З усіх країв, з усього світу спішать князі та королі. То сухопутом, то морями ідуть робітні і селяни. Ісуса хочуть привітати, Йому коляд колядувати», – розпочала ведуча. Цьогоріч гурт колядників зі Звіздою і колядою «Добрий вечір тобі, пане господарю» підняв під триста присутніх у залі, проходячи поміж рядами. І всі разом заколядували, славили народження Месії світу.

Відкрив захід фольклорно-етнографічний гурт «Пшеничне перевесло» обласної організації «Жіноча громада». Разом із колядами гурт показував театралізоване вертепне дійство з усіма його традиціями. Як завжди, ми, містяни, з захопленням зустрічаємо колядників із села, із тієї глибинки, де ще до сьогодні найбільше збереглися народні традиції і ходять від хати до хати, приносячи радість свята. Щедрівки у нас трохи забулися, та добре їх знають у селі Маркова Богородчанського району. Тож на святі жінки це добре продемонстрували.

Своєрідний гуцульський плєс із відповідними інструментами й трембітами показали колядники з просвітницького товариства «Світовид». Бойківські колядки співав жіночий вокальний ансамбль «Воля», яких навчила Лариса Дуда. А керівник лемківського хору «Бескид» Петро Чоловський привів колядників, які співали своєю говіркою.

Від імені міської управи Крайового Братства ОУН–УПА Карпатського краю імені Полковника Грома вітав зі святом його голова Василь Телепчук. Товариство політв’язнів і репресованих розпочало колядку, складену нашими людьми, що були по тюрмах у Сибіру – «Сумний Святий вечір в 46-ім році». Їх підтримав весь зал. Хто не знав, то виконував користуючись збірником колядок «З колядою в рік новий», який вийшов у просвітянському видавництві перед святами. Його роздали присутнім. Від обласного об’єднання ветеранів зі святом присутніх вітав Василь Сав’юк, який очолює шістдесятитисячну армію людей цієї категорії.

Обласну «Просвіту» представляли художні колективи «Квіти ромену» та «Вишиванка». Щороку численно, хоч уже в поважному віці, приходять на такі заходи й колядують членкині Союзу українок, однієї з найдавніших жіночих громадських організацій. Від Асоціації діячів естрадного мистецтва України виступив голова, поет-пісняр, поет-гуморист, публіцист і новеліст Нестор Мартинець, який і організував приїзд колективу «Надвечір’я».

Дуже тепло відгукувалися й підтримували проведення такого заходу присутні наші заробітчани з Чехії, Іспанії, Італії, Німеччини. А Володимир Лисак приїхав із Португалії і заколядував на сцені в естрадному виконанні колядку «Небо і земля» і сказав, що давно мріяв ось так заспівати перед вишуканою українською публікою.

Серед виконавців різдвяних пісень у дитячому блоці святкової програми відзначилися учні Івано-Франківської музичної школи № 1, яких готували викладачі Зорина Валіхновська, Галина Вівчаренко та Олеся Франко.

І насамкінець, свято завершували поважні пані з народного самодіяльного хору «Фронтові друзі» Міського Народного дому. Їхній керівник – Віктор Поліщук дуже тепло вітав присутніх на прийдешній рік. І ще було багато віншувань від славних і поважних людей – Олега Вівчаренка, Василя Жураківського, Богдани Ботюк, Михайлини Ранюк, Василя Процюка, Михайла Городецького…

А оскільки свято проходило напередодні Василія, то вітали запрошених шістнадцятьох Василів із Національної гвардії, що дислокується в нашому місті, й бажали їм многая літа. Просвітянським Василям – Жураківському, Кричуну було вручено медалі від обласної «Просвіти». Просвітянина, краєзнавця Івана Драбчука з села Сілець Тисменицького району було нагороджено подякою і премією за перемогу в оголошеному «Просвітою» конкурсі з належного висвітлення історії свого населеного пункту в українській Вікіпедії.

Відрадно, що у заході взяли участь і привітали зі святом голова міста Руслан Марцінків і голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький.

Вітаємо й ми вас, шановні читачі «Галицької Просвіти». Як тим пастирям, най вам ангел щоднини приносить додому приємні новини, царі, що ітимуть Ісуса вітати, най вступлять з дарами й до вашої хати.

Михайлина Боднар, організаторка і ведуча свята

Більше фото – за посиланням

Можливо вам сподобається...