Визвольна боротьба триває

Український народ споконвіку відзначався своєю непохитною вірою в Бога. Приймаючи християнство, він прийняв і те, що Батьківщина та родина є святістю. Чільне місце в родині поряд із батьком належить матері, яка завжди піклується родиною. Тому з такою великою любов’ю і глибокою пошаною люди ставляться до Матері Божої.
Уже перші церкви в Україні були прикрашені іконами Богоматері. Найдавніша святиня – Софійський Собор у Києві – має Оранту на запрестольній Нерушимій Стіні, що чудом збереглася до наших днів як символ невмирущого духу українського народу.
Князь Ярослав Мудрий, великий будівничий храмів, ще в 1037 році віддав
український народ під Покров Пресвятої Богородиці. Відтоді наші князі, гетьмани та козаки перед тим, як вирушати в бій, завжди молилися до Матері Божої і просили в Неї допомоги й заступництва.
Цей звичай перейняло Головне командування Української Повстанської Армії. Командир УПА Тарас Чупринка – Шухевич у 1942 році віддав Українську Армію під святий Покров Матері Божої, а день святої Покрови 14 жовтня проголосив святом УПА.
«Хай любов’ю і опікою огорне вас усіх свято Покрову Матері Божої», – сказала на самому початку організаторка і ведуча урочистостей у НД «Просвіта» Івано-Франківська, присвячених святій Покрові, річниці створення УПА, козацтва та Дню захисника Вітчизни, Михайлина Боднар і представила на сцені хор «Бескид» обласного товариства «Лемківщина» під керівництвом заслуженого працівника культури України Петра Чоловського, який виконав тематичні пісні.
А перед тим під звуки похідного маршу «О Україно, о люба ненько» учасники фольклорно-етнографічного гурту «Пшеничне перевесло» Роман Фігурка та Володимир Жовтюк у козацькому вбранні внесли в зал синьо-жовтий та малиново-чорний прапори. Зал вітав їх стоячи, а потім прозвучав гімн УПА «Зродились ми великої години».
Далі ведуча звернулась до присутніх, що ми повинні знати й пам’ятати, що за незалежну Україну заплачено життями мільйонів борців. Визвольна боротьба нашого народу має багатовікову героїчну і славну історію. Вона згадала козаків-запорожців, січових стрільців, вояків УПА і вже нинішніх Героїв, яких вшанували хвилиною мовчання. Із вірою в перемогу нашого народу над російським аґресором звернулась у пісні «Вознесись, Україно» заслужена артистка України Світлана Суховій.
«Гей, збирайтесь, друзі, сміливі та дужі, на бій з ворогами…» – закликав у своїх піснях Петро Волошин, стрілецькі та повстанські пісні
виконали керівниця Клубу обдарованих дітей ОНД «Просвіта» Руслана Денега, фольклорно-етнографічний гурт «Пшеничне перевесло» ОО «Жіноча громада» (керівник – В. Соболевський), жіночий вокальний ансамбль «Квіти ромену» ОНД «Просвіта» (керівник – О. Турок), хор «Берегиня» Союзу українок (керівник – Р. Романюк).
Тепло сприймалися і духовні пісні до Богородиці у виконанні Богдани Ботюк, Антона Семчука, який довший час жив і працював у Канаді священником, а тепер повернувся в Україну. «Є край, де найкращі у світі пісні, і цвітом чарує калина, де сонечко вперше всміхнулось мені, де дім мій – моя Україна». Їй, найдорожчій і рідній землі, присвятили свої пісні учні музичної школи № 2 Нікіта Масник та Вікторія Лесюк, яких підготувала викладач Наталія Хилюк. Синам України, які захищають нині нашу землю, присвятила свою пісню солістка Обласного Народного дому «Просвіта» Людмила Булієнко.
На заході ведуча представила переможців конкурсу «Люблю я Бога й Україну» – студентів-другокурсників Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ Анастасію Резанову та Христину Ткачук, які прочитали патріотичні твори.
Присутніми були і військовослужбовці особового складу військової частини А 1349 з Івано-Франківська. З метою виховання у військовослужбовців активності, патріотизму, відповідальності за виконання військового обов’язку ОО ВУТ «Просвіта» для бібліотеки цієї військової частини подарувала бібліотечку з патріотичними книжками. Звучала подяка командирові військової частини А 1349 Є. Коржу, дітям, педагогам і батькам дошкільного навчального закладу № 15 «Гуцулочка», які організували вітання, листи, подарунки для військових і, зокрема, завідувачці закладу Світлані Головенко.
Окрасою заходу були і роботи вихованців Міського центру дитячої та юнацької творчості (заступник директора з виховної роботи – Уляна Сіренко, керівники гуртків образотворчого мистецтва – Ігор Рошак, Наталія Мельничук, Лілія Пасірська та Світлана Бедрус).
Дякували всім за те, що прийшли і святкували разом.
Свято організували обласна «Просвіта», обласна організація «Жіноча громада» та інститут післядипломної освіти Івано-Франківської області.
Богдана КОВАЛЬЧУК

Можливо вам сподобається...