В МАЄВІ ПОЛЬОВИХ КВІТІВ

У НД «Просвіта» відбулось друге засідання школи для молодих батьків «Батьківська вітальня». Ведуча одного з розділу школи кандидат педагогічних наук, доцент Любомира Калуська розкрила сутність поняття «Ввічливість», ознайомила з основними правилами ввічливості, як виховувати у дітей усвідомлення необхідності бути ввічливими, бажання дотримувати етичних ввічливих форм спілкування. Вона ознайомила з такими важливими моральними категоріями як подяка, вдячність, як заохочувати дітей до проявів вдячності до своїх рідних, однолітків за найменшу послугу чи приємність, яку зробили інші.

А так як заняття проходило на день Івана Купала, то друга частина школи була присвячена цій темі. Розповідала про звичаї і традиції нашого народу в цей день учасниця гуртка художнього читання та акторської майстерності Центру дитячої та юнацької творчості Настя Побуцька (керівник Світлана Косюк). З своєю вихованкою Вікторією Кучірко з музичної школи №1 виконувала пісню на свої слова про Івана Купала Олеся Франко.

Діти з своїми батьками, бабусями, дідусями плели віночки з польових квітів, як годиться в цей день. Назбирали їх просвітяни на полях навколишніх сіл Михайло Гресько з дружиною з Ганусівки.  Прабабуся Євдокія Кудла нарвала на своїй малій батьківщині у Єзуполі, подбала, щоб у віночку були теж пахучі квіти:  м’ята, меліса, звіробій, ромашки, волошки. З своїми малими Алінкою та Ромчиком теж плели віночки. А потім разом з усіма розучували і співали купальські пісні, фотографувалися, танцювали і на пам’ять взяли собі віночки додому, щоб засушити і цілий рік панував в хаті терпкий запах літа.Духовні настанови у вихованні дітей молодим батькам давав отець Роман Паньків, який прийшов на заняття з усією своєю родиною, бо захід відбувався напередодні свята Родини. Була присутня і його дочка з Америки Мар’яна Качерай. Виховує своїх трьох дітей, які займаються у Пласті, а їхня мама вчителює в українській школі Філадельфії. Тож дуже теплим був її виступ на заході, сказала, що буде запозичувати і використовувати програму «Батьківської вітальні» для своїх занять в Америці.

Членкиня «Жіночої громади» Любов Ярова народила і виховала трьох дітей. Тепер має більше часу, щоб приділяти увагу і чужим. На заняття принесла великий торт і всіх присутніх ним пригостила. А для ЗСУ пече і передає булочки на фронт. «У наш час, каже вона, –  кожен старається робити що може».

Заняття в школі для молодих батьків залишило хороший відгук серед містян і на нього кожного разу приходить все більше людей.

Михайлина БОДНАР, організатор і ведуча заходу.

Можливо вам сподобається...