Стежками бойової слави та звитяги

Цьогоріч уже традиційно проте в дещо відмінному від попередніх років форматі громада Долинщини вшанувала пам’ять вояків Української Повстанської Армії, членів ОУН. На жаль, у зв’язку з карантинними обмеженнями, щорічного свята патріотичної пісні «Яворина» не проводиться, проте сходження на гору Яворина все ж відбулось. Рішення про проведення патріотичної акції було прийнято правлінням Долинського РО ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Отже, в суботу, 18 липня під керівництвом керуючого справами районної ради, голови районного товариства «Просвіта» Зеновія Мандрика дана акція пройшла за звичним маршрутом. Похід розпочався в селі Липа біля пам’ятника крайовому провіднику ОУН Карпатського краю Ярославу Мельнику «Роберту». Учасники сходження здійснили хресну ходу з зупинками на кожній стації, а отець Вінкентій Слободян, відповідно до церковних звичаїв, провів молебень.

Участь в традиційній акції взяли представники Долинської та Болехівської станиці Пласту, активісти й просвітяни, а також делегація з Волині.

На місці старшинської школи Української повстанської армії «Олені», там, де знаходиться цвинтар старшин та курсантів школи, відправлено панахиду. З виступами до присутніх звернулись Зеновій Мандрик, Тарас Мельник, Віталій Олійник, Уляна Дмитрів та Степан Штурмак. Після чого, в кращих традиціях патріотичного духу, учасники дійства виконали гімн українських націоналістів і ряд партизанських пісень.

Також за звичним та щорічним маршрутом було здійснено вихід до бункеру «Роберта» та, вшанувавши пам’ять героїв нашої країни, вояків Української повстанської армії, учасники заходу колективно повернулись до села Липа.

А в неділю 19 липня відбулося урочисте віче в селі Липа біля пам’ятника крайовому провіднику ОУН Карпатського краю Ярославу Мельнику «Роберту», яке організував заступник голови «Просвіти» Долинщини Степан Штурмак. Відкрив віче виступ заступника голови обласної «Просвіти» Михайла Січки, який зазначив про важливість таких заходів і збереження пам’яті про героїв української нації, закликав всіх єднатися для недопущення перегляду мовного закону та інших антиукраїнських дій чинної влади.



Можливо вам сподобається...