Зродились ми великої години

На таку тему на Покрову, 14 жовтня, відбувся круглий стіл у НД «Просвіта». У ньому взяли участь керівники і представники обласних і міських громадських організацій, ветеранських структур, волонтери, містяни, просвітяни краю.

– Чи тішилися б ми незалежною Україною, якби не жертовність українців упродовж століть боротьби за волю, героїзм і самовідданість вояків УПА під проводом ОУН, мужність і самовідвага нинішніх захисників і захисниць нашої Батьківщини у російсько-українській війні, – звернулась до присутніх організаторка і ведуча події Михайлина Боднар. – Вшануймо наших великих попередників і теперішніх захисників і оборонців батьківської землі…

Всі учасники натхненно заспівали Славень українських націоналістів. А на відео на екрані організатори на якусь мить перенесли присутніх у недавню святочну подію – вшанування УПА сім років тому. Був тоді з нами ще Михайло Мулик, членкиня ОУН Ірина Строцька, директор Центру патріотичного виховання учнівської молоді Галина Савченко, інші комбатанти. Та час безжальний.

Зі святом Покрови, Днем Захисників і Захисниць України, річницею УПА і Днем українського козацтва привітав голова ІФ ОО ВУТ «Просвіта» Степан Волковецький.

– Свята Покрова огортала своїм омофором усіх, хто виборював Українську державу і відстоює її нині на східному фронті московсько-української війни, – наголосила у своєму виступі голова Івано-Франківської міської «Просвіти» Марія Гуцол. – Саме її провід веде нас із минулого в майбутнє…

– Просвітяни Покутського краю продовжують героїчний чин ОУН–УПА у своїй нинішній праці на духовне благо України, – наголосила очільниця Городенківської «Просвіти» Оксана Осадчук. А голова станиці Братства ОУН–УПА цього райміськоб’єднання Орест Іванишин наголосив на важливості зв’язку бойових поколінь борців за волю сорокових-п’ятдесятих років і нинішніх оборонців. Саме ця тяглість бойового духу і принесе перемогу…

– Історія створення і боротьби УПА засвідчує і безмежну жертовність і велич духу й переконань її вояків, – сказав голова обласної організації Спілки офіцерів України Іван Лазор. – На жаль, нині цей дух почасти втрачено, ми так і не навчились вирізняти правду від кривди і неправди, голосувати розумом, а не серцем… Тому і обираємо політиків, які повертають нас у минуле як у справі «вагнергейт»… Нині потрібна дія на благо України, а не слова.

Про східний фронт і війну з Московією за Незалежність України, героїзм і духовну силу наших вояків говорили заступник голови Спілки учасників АТО (високомобільних десантних військ) «Вільному воля» Назар Роля, голова ОО інвалідів і учасників АТО Василь Марко, капелан УГКЦ, учасник АТО о. Роман Кострабій.

– Нинішнє свято постало під тиском націоналістичних, демократичних сил. Під Покров Пресвятої Богородиці посвячено Івано-Франківськ, який стає чи не найкращим містом для життя в Україні, – наголосив міський голова Руслан Марцінків і пообіцяв надати голові Всеукраїнського Братства ОУН–УПА Карпатського краю Богдану Боровичу статусу почесного громадянина.

Член Ради обласної «Просвіти» Ольга Бабій подякувала за духовну патріотичну атмосферу в «Просвіті», яка завжди панує в цьому місці. І воно має таким залишитися назавжди. А заступник голови обласної «Просвіти», голова «Молодої Просвіти» Євгенія Бардяк розповіла про медичне волонтерство на війні, книжку «Місто, з якого почалася війна», у якій є її розділ-спогад «Не зрадити клятві Гіппократа. Надання медичної допомоги в окупованому, а потім визволеному Слов’янську».

Просвітянка Наталія Дяченко представила упорядковану нею книжку «Герої. Пам’ять. Поезії». Про своє надбання – збірник пісень «Здобудеш державу, чи згинеш в борні» повідомила упорядниця Михайлина Боднар. А заступник голови обласної «Просвіти» Ярема Петрів подарував ветеранам АТО/ООС книжку «Борці за Незалежність України.1914–1952 рр. 2014–2021 рр.».

Роздумуючи про спадкоємність поколінь, вчитель-виховник предмета «Захист Вітчизни» полковник Ігор Гук наголосив, що головним постулатом, який він доносить до своїх учнів, є теза: «Не знати українську мову – соромно, не знати математику – дивно, не бути патріотом – злочин!»

Про історію постання УПА і зв’язок героїзму поколінь сорокових-п’ятдесятих років минулого століття і нинішніх часів також роздумували голова ОО Всеукраїнського об’єднання ветеранів Василь Сав’юк, член Правління ОО ВУТ «Просвіта» Василь Жураківський, член міського Проводу Братства ОУН–УПА Василь Телепчук, а в онлайнрежимі вітав товариство член Правління обласної «Просвіти» Мирослав Янишівський, який у цей час був на місці, де створювалась УПА.

Кандидат економічних наук, член Ради обласного об’єднання ВОВ Степан Воляр оповів свою особисту історію: доля не дала йому шанс взяти безпосередню участь у протистоянні з ворогом. Коли в його село на Дрогобиччині прийшли два красиві юнаки з Волині аґітувати до УПА, то йому відмовили, бо було йому тоді тільки чотирнадцять років. Замалий. А коли у 2014-му прийшов записатись на Майдан – відмовили, мовляв, заповажний вік. «Але я виріс і сформувався як громадянин на героїці УПА, яка і нині формує патріотичну позицію захисників і захисниць України», – сказав промовець.

– Уявімо себе бодай одну добу в криївці, серед зими, у невідомості наземної обстановки і ситуації у енкаведистському ворожому оточенні… Яку силу духу і тіла потрібно було мати, аби це витримати, не запанікувати і не поступитись, – роздумував, підсумовуючи розмову, голова ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Степан Волковецький. – Героїчно-трагічною була доля і роль вояцтва Української Повстанської Армії. Але без неї, без її боротьби і того леґендарного шлейфу патріотизму і подвижництва, який огорнув другу половину двадцятого століття, не сталося б проголошення Незалежності України, боротьба за яку триває і сьогодні…

УПА – армія без держави – за Державу, проти окупантів усіх мастей, – таким був загальний лейтмотив круглого столу. На його початку пролунали імена 22-ох загиблих іванофранківців на московсько-українській війні, яких вшанували хвилиною мовчання. Всі учасники виголосили «Молитву за загиблого у визвольній війні» та «Молитву за мир», які прочитала ведуча, із Нововолинського журналу «Реґіон Бандерівський».

Продовжив урочисте дійство виступ аматорського вокально-хорового колективу «Пісенне перевесло» Городенківського міського товариства «Просвіта» під орудою Василя Гультая. Організувала їхній приїзд голова райміськоб’єднання «Просвіта» Оксана Осадчук. Через пісні, стрілецько-повстанські композиції самодіяльні митці передали численним глядачам героїку боротьби за волю поколінь українців.

Фото добірка – за посиланням

Богдан Вівчар

Можливо вам сподобається...