Диктант писали навіть незрячі

9 листопада ми відзначали День української писемності та мови. Воно було встановлено 1997 року Указом Президента з ініціативи Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка.  Громадськість у це день покладає квіти до пам’ятника Нестору-літописцю, відзначає найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, організовують книжкові виставки, як от тепер у НД «Просвіта» просвітянське видавництво випустило книгу про діяльність «Просвіти» у ювілейному році для неї.

З 2000 року щороку на Українському радіо пишуть радіодиктант національної єдності і щороку приєднується все більша кількість українців всього світу. Наприклад, Надзвичайний і Повноважний посол України в Німеччині Андрій Мельник повідомив, що в Берліні цьогоріч зібрався повний зал українців зі своїми сім’ями. Захід проходив святково у національному вбранні. Цьогоріч  радіодиктант «Виклики книжкової ери» писали навіть незрячі учні з Харківської спецшколи ім.. Короленка на спеціальній дошці. В Києві о 9 год над приміщенням наукової бібліотеки ім..Вернадського літав дрон і туди теж поспішали учасники написання радіо диктанту. Приємно, що його писав Прем’єр Міністр України Денис Шмигаль, керівництво політичних партій «Слуга народу», «Голос», від уряду – уповноважений з питань захисту української мови Тарас Кремінь та інші.

Учасникам дуже сподобався текст на захист  книжки, яку нині витісняють електронні носії. Його склав наш земляк, заслужений працівник культури України, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович. А професійно прочитала Заслужена артистка України Римма Зюбіна.  

Михайлина Боднар

Можливо вам сподобається...