Вшанування Кобзаря в день річниці перепоховання

… «І мене в сім´ї великій, сім´ї вольній новій

Не забудьте пом’янути незлим тихим словом»….

Сьогодні, у історичний день перепоховання Тараса Шевченка «Просвіта Прикарпаття» організувала захід, щоб пом’янути молитвою, словом і піснею свого Пророка. Під безхмарним небом над парком імені Шевченка біля пам’ятника Кобзареві  представники духовенства відслужили молебень, а о.О.Путько , член Правління міської «Просвіти», цитуючи уривки поем, нагадував присутнім про те, яким молодим Тарас Григорович уже пророкував словами долю народу.

Після покладання квітів до пам’ятника вітальне слово мав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який пригадав історичні віхи боротьби і становлення українського народу в тому контексті, що основні ідеї національного відродження починалися із Шевченка, супроводжувалися саме Його постулатами і скріплювалися Його заповітніми поетичними рядками.

У своєму слові заступник голови обласної «Просвіти» Михайло Січка зазначив, що приклад перепоховання праху Тараса Шевченка  слугуватиме надалі прикладом повернення в Україну усіх героїв, щоб їхні могили стали святинями і вічними нагадуваннями про знакові події, болючі історичні дати. «Постать Шевченка є прикладом для усіх поколінь як з любові до України можна отримати світове визнання. Тому українцям треба повертатися до України, додому.» Він також висловив вдячність усім присутнім представникам міської влади, просвітянам, ліцеїстам та громадськості, що пам’ятають цю дату і прийшли вклонитися Кобзареві.

Душевні пісні про Тараса подарували присутнім хор івано-франківської організації Союзу українок «Берегиня» та вокальний ансамбль «Вишиванка» обласного об’єднання «Просвіта». Вітала учасників віче, супроводжувала поетичним рядками Кобзаря, автор сценарію та ведуча, просвітянка, журналістка та громадська діячка – Марія Солодчук.

Можливо вам сподобається...