Провісник долі України

205 років тому вічна Шевченкова весна прийшла на землю, яку сходив Тарас малими босими ногами і засіяв словом. А воно було про Матір і про Україну:

…Орю свій переліг – убогу ниву

Та сію слова. Добрі жнива

Колись-то будуть!

Шевченка зростила пісня і дума народу. Іменем народного співця-кобзаря назва Поет заповітну книжку народу. І те, що навколо великого поета й досі розпалюються суперечки, засвідчує: Шевченко живий. Тим він і близький нашій сучасності, зріднений з нею. Про це свідчать Шевченківські читання, які проходили у Музеї народної шани Тараса Шевченка у НД «Просвіта», який ледве вмістив усіх учасників віком від п’яти до дев’яносто років.

Найменша Єва Панченко якраз народилась у день народження великого Тараса. А виховується вона у національно свідомій родині, де цінують усе українське. І тут прочитала присутнім поезію Шевченка «Село». Далі слово взяв найстарший присутній просвітянин – Микола Кардащук, який щиро прочитав кілька уривків із Тарасового «Кобзаря». Рідко в нас у Шевченківських читаннях беруть участь священики. Тому раді були чути палке Шевченкове слово з уст о. Романа Паньківа.

Відкрите серце народного співця щедро увібрало в себе могутній волелюбний дух українського народу. В той день на заході читали твори Тараса Шевченка Євген Баран, Поліна Дідух, Надія Гриців, Юстина Лялик, Марія Яцишин, Наталія
Тихонова, Михайло Січка, Ольга Бойчук, Михайлина Романюк з внучкою Анастасією, Руслана Денега, Софія Піндус, братик та сестричка Софія і Гліб Швецові. Тематичну літературно-музичну композицію «О Господи, подай любити правду на землі» представили Любов Литвинчук та Ліліана Лавренюк. Щороку бере участь у Шевченківських читаннях, організованих «Просвітою», Іван Івасишин. За це він отримав грамоту з рук голови обласної «Просвіти» Степана Волковецького. А Галина Мельничук підготувала для присутніх Шевченківську вікторину. За кожну правильну відповідь отримували нагороди. Переможцем став малий Гліб Швецов, який отримав у нагороду портрет Шевченка з синьо-жовтою косицею. На завершення хор «Берегиня» Союзу українок виконав кілька творів на Шевченківську тематику.

Ми ще раз переконалися, що Шевченкове могутнє слово, як і українська пісня, перейшли всі меридіани та паралелі. І сьогодні як ніколи наші душі відкриті для його Заповіту.

…Завершувалася Шевченкіана у НД «Просвіта» співаною Шевченкіаною у виконанні заслуженої артистки України Світлани Овчарової-Суховій. Їй допомагали старший викладач музичного училища ім. Д. Січинського Мар’яна Стахмич-Грицей, студентки Богдана Гринюк, Ірина Андрусів та Софія Мазур. А на початку заходу слово про Тараса Шевченка виголосив голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький. На тему «Жінки у життєвій драмі Кобзаря» виступила голова обласної організації «Жіноча громада», завідувачка культурно-масової роботи обласної «Просвіти» Михайлина Боднар. Михайлина Боднар

Можливо вам сподобається...