Поезія – це завжди неповторність

Прожити життя, яке дається людині лише раз можна по різному. Головне – прожити не тільки за себе, а й для інших людей і залишити добрий слід на цій даній Богом землі. Якраз, думаю, що прагнуть цього ті, які прийшли на розмову з глядачами у фільмі в он-лайн режимі «Поезія – це завжди неповторність», присвяченого Всесвітньому дню поезії. Автор сценарію і ведуча завідуюча культурно-масовою роботою обласної «Просвіти» Михайлина Боднар, відео монтаж робили Руслана Денега та Іван Лабач. До глядачів на зустріч з творчим доробком прийшла заслужена артистка України, просвітянка Світлана Суховій. Позаду чимало зіграних ролей в Івано-Франківському обласному академічному театрі ім. І. Франка, виконаних пісенних творів. А останнім часом і написаних поезій. У фільмі ми навідуємося до редакції просвітянського тижневика «Галицька Просвіта», де часто на його сторінках друкуються місцеві поети. Його редактор Богдан Вівчар називає імена поетів. Це Мирослав Попадюк, Любомир Михайлів, Надія Кметюк, Роман Паньків, Любомира Калуська, Василь Нагірняк, Леся Шмигельська, Ганна Дорошенко, Іван Гаврилович.

Ось на екрані з’являється просвітянка, поетеса, композиторка Олеся Франко. Вона народилася і зросла в будинку, де діє музей-оселя родини Івана Франка і є правнучкою Онуфрія Франка, рідного брата Івана Франка. Пані Олеся – переможниця різних Всеукраїнських літературних конкурсів, учасниця круглих столів, наукових конференцій. Тут вона з захопленням читає свої поезії, а ще її учні з музичної школи №1 ім. Миколи Лисенка Клавдія Жукова та Аліна Базюк.

Ось показується у фільмі просвітянський магазин «Українська книгарня». Тут бажаючі можуть знайти літературу на різну тематику і окремо поезію для дорослих та дітей. Вражає і Клуб обдарованих дітей обласної «Просвіти». На видному місці знаходяться нагороди його вихованців, які не тільки  шліфують тут свої вокальні здібності, а й часто до своїх пісень пишуть тексти віршів. Це сестри Ліза і Ніколь Тхорі. Ксенія Слободян, Таїсія Шиндак, а також їхній керівник Руслана Денега.

Коли показали міську «Просвіту», то відповідальний секретар Наталія Синиця оповіла, що серед глядачів їхнього правління теж є чимало поетів, і знають ціну слова.

Далі слухаємо завідуючого просвітянським видавництвом Ореста Капустинського, який каже, що доволі часто друкуються наші  поети. Тільки останнім часом тут вийшли з друку книги поета-сатирика Ігора Гаврилюка «Муки селюк»,  Віри Багірової «Славень»,  Василя Слуцького «Україною іду», «Крізь терни до волі», Олега Олексюка «Межа», Галини Поручник «Віршоване сказання про Олену Ольгу», Руслана Дворського «Поцілунок душі», Юлії Данилюк «Про любов», Василя Бабія «Поетичний календар», Літературно-мистецький публіцистичний журнал «Літературна Коломия» та інші.

Візуально потрапляємо і в бібліотеку-читальню обласної «Просвіти». Тут теж бачимо чимало поетичних творів прикарпатських майстрів слова, як от свіжа поезія Надії Іванюк із Косівщини, голови просвітянського осередку Вербовецької ЗОШ І-ІІ ступенів, яку вона подала на цьогорічну премію ім. Марійки Підгірянки.

В поетичній криниці п’ють, набираються моральних сил і здоров’я, збагачуються духовно і душевно. Тож запрошуємо всіх на просвітянську вебсторінку «Просвіта Прикарпаття» переглянути цей фільм і почерпнути для себе щось цікаве кожен для себе.

https://www.facebook.com/100012828423645/videos/1240022733101996

Михайлина БОДНАР, завідуюча культурно-масовою роботою обласної «Просвіти», автор сценарію і ведуча фільму.

Можливо вам сподобається...