Романишин Євген Іванович

Романишин Євген Іванович, народився 12 травня 1945 року, в с. Радча Тисменецького р-ну Івано-Франківської обл. в родині заможних селян (батько – Іван Михайлович, мати – Тетяна Миколаївна Цюцяк). Сестри – Марія, Ярослава та Люба.    

В 1950 році сім’я переїхала на постійне місце проживання в м. Станіслав, де закінчив вечірню середню школу та поступив у Станіславський медичний інститут в 1961 році.

Служив у армії (1964-1967рр.)      

Після закінчення інституту працював головним лікарем Снятинського дермато-венерологічного диспансеру (1971-74рр.), Ворхтянської селищної лікарні (1974-78рр.), заступником головного лікаря обласної клінічної лікарні.        

26 років працював на посаді головного лікаря Івано-Франківскої міської клінічної лікарні№1, саме в цій клініці ми перші в Західній Україні почали впроваджувати найсучасніші методи діагностики та лікування: лазеро-терапію, термодіагностику, лапароскопічні операції та відеохолецистопакреографію, відеоартроскопію та встановили перший в області апарат МРТ, тощо (лікарі :І.Козань, Л.Скальський, Т.Дзвінковський, В.Чужак). Ми єдині в державі побудували 6-ти квартирний будинок для медпрацівників та церкву на території лікарні.    

Член клубу інтелігенції ім. Б.Лепкого з часу заснування, в даний час заступник голови обласного ОО ВУТ ‘Просвіта’ім. Т.Г.Шевченка, член клубу керівників м. Івано-Франківська та обласного об’єднання «Ділові люди Прикарпаття».

З 2009 року голова громадської організації “Українська національна громада” Івано-Франківської області.

Заслужений лікар України,член спілки журналістів України, полковник Українського козацтва.

Дружина – Романишин Любов Володимирівна, працівник Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Двоє дітей,син та дочка(Руслан і Наталя), лікарі. Четверо внуків.

За час перебування в клубі інтелігенції ім. Б.Лепкого ним були організовані експедиції на святилище ”Кам’яна могила”, м.Батурин, печеру “Вертеба”. ”Розриту могилу” та Торношорське святилище. За моїм сприянням та коштом перевидано книги про нашу праісторію: ”Лебедія” та “Словник древньоукраїнської міфології” С.Плачинди, ”Арійський стандарт” І.Каганця, ”Четверта світова війна” Н.Сенченка, ”За єдність святої віри, церкви і нації” А.Шептицького, ”Католицизм та націоналізм” Н.Кондрат.       

В загальнодержавній,місцевій пресі п. Євгеном Романшином опубліковано більше 200 статей з загальнополітичних, історичних, медичних питань та здорового способу життя. З цих же питань були виступи на телебаченні та обласному радіо.

В даний час прагну  сприяти об’єднанню всіх етнічних українців в єдину українську національну громаду незалежно від партійності чи віро сповідування,сприяти зближенню українських церков в  Єдину Помісну Церкву,разом з громадськими організаціями домогтись графи національності в паспорті громадянина України,допомогти фінансово телебаченню “Галичина” вийти на загальнодержавний рівень.