Петрів Ярема Васильович

Народився 01.04.1949 року в с. Остриня Тлумацького району, українець, громадсько-політичний діяч, член Конгресу Українських Націоналістів із часу заснування, державний службовець другої категорії. Закінчив юридичний факультет Прикарпатськогоуніверситету імені В.Стефаника та Київський технологічний інститут харчової промисловості.

Проживає в м. Івано-Франківську. Одружений, має трьох дітей, четверо онуків.

З березня 1993 року працював в контрольній комісії обласної ради, а з липня 1994 по квітень 2005 р. очолював кадрові служби секретаріату облвиконкому та  апарату обласної державної адміністрації.

  З квітня 2005 р. по жовтень 2010 р. очолював  Управління державної служби Головного управління державної служби України в Івано-Франківській, та в Івано-Франківській і Чернівецькій   областях.  Був членом Колегії Головного управління державної служби України та Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Докладав зусиль, щоб на вакантні посади управлінців призначали національно свідомих фахівців. Постійно сприяв підвищенню їх професійного рівня.

У 2011-2014 роках – старший викладач, доцент  кафедри  державного управління та місцевого самоврядування Івано-Франківського національного університету нафти і газу. Працював над удосконаленням нормативно-правової бази у сфері державної служби та служби в органах місцевого самоврядування.

 З часу заснування обласної організації Товариства української мови     ім. Тараса Шевченка  був обраний членом правління і до 1993 року – заступником голови правління. Скеровував роботу Товариства на утвердження української нації, поширення християнських засад і державотворчої ідеології українського націоналізму серед громадян України. Організатор перебування дітей із різних теренів України в Івано-Франківській області та численних виїздів членів  Товариства в регіони України.

        Депутат обласної ради ІІ демократичного скликання, обраний секретарем комісії обласної ради народних депутатів з вивчення і збору матеріалів щодо злочинної діяльності КПРС-КПУ в Івано-Франківській області. Члени комісії розглядали питання, пов’язані з наданням пільг ветеранам ОУН-УПА. Комісія зібрала6 тисяч заяв колишніх членів комуністичної партії з різних районів області, які заявили про свій вихід з неї і протестують проти відновлення КПРС на Україні та понад23 тисячі підписів жителів області проти спроби комуністів відмінити указ Президії   Верховної   Ради   України   від  30 серпня 1991 року “Про заборону діяльності Компартії України”.

Дослідив, зібрав матеріали, що свідчать про голодомор 1947 року в селах Городенківського і Снятинського районів, вживав заходів аби прокуратура області порушила кримінальну справу за  цим фактом. Входить до складу редакційної колегії «Книга Пам’яті України», що підготувала до друку ряд історико-документальних книг про героїчні і трагічні сторінки історії Прикарпаття, зокрема книгу «Голод на Прикарпатті (1946-1947 р.р.»). Упорядкував документи Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. генерала Романа Шухевича-Тараса Чупринки (43 томи) та обласної організації «Конгрес Українських Націоналістів» (11 томів) і передав їх в Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери. Є одним з упорядників книжки «Історія Івано-Франківського обласного просвітницького товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса».

У період московської агресії обраний відповідальним секретарем громадських організацій «Майдан» та «Народне ополчення Прикарпаття».

У 1993 році на установчому з”їзді політичної партії «Конгрес Українських Націоналістів» обраний членом проводу обласної організації, де працював на посадах оргреферента, заступника голови проводу, голови секретаріату. З серпня 2016 року обраний членом проводу міської організації «Конгрес Українських Націоналістів». У грудні 2019 року обраний заступником голови правління обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

За діяльність, спрямовану на розбудову Української держави, високий професіоналізм Указом Президента України нагороджений орденом Данила Галицького, ювілейною медаллю «25 років незалежності України», відзначений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Почесними Грамотами та Подяками Головного управління державної служби України, медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” ІІІ ступеня, медалями “До  90-річчя з дня народження Степана Бандери” та «150 річчя заснування Просвіти»,  грамотами і подяками керівників органів влади, політичних партій та громадських організацій.