На святі мови

День української писемності і мови – одне з найважливіших свят для просвітян. І встановлене воно було з ініціативи «Просвіти» у 1997 році. Тому так широко відзначають його просвітяни.

Минулої неділі у Івано-Франківському обласному НД «Просвіта» відбувся захід, приурочений цій події.

Про давність української мови розповів заступник голови обласної «Просвіти», заслужений лікар України Євген Романишин. В цей день урочисто щороку приймають і в члени «Просвіти» – найдостойніших, національно-свідомих, авторитетних людей різного віку як і було цього разу. Це Любомира Калуська – доцент кафедри педагогіки та психології Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, доктор філософії, автор понад 600 різних видів науково-педагогічної діяльності, понад 100 посібників, 10 авторських програм. Понад 200 публікацій в журналі і пресі.

Романія Гайдейчук – належить до спільноти «Матері в молитві», часто бере участь у паломницьких подорожах, молиться за здоров’я всіх дітей, чисте і святе родинне свято. Соломія Любінецька – студентка Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, національно свідома, з захопленням пізнає нашу історію, історичні постаті і сьогодення, володіє чудовими ораторськими здібностями. З привітальним словом виступив голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький та вручив їм посвідчення просвітянина.

У художній частині активну участь взяли вихованці ДНЗ №15 «Гуцулочка» (завідуюча Світлана Головенко), де надзвичайно великої уваги надають національно-патріотичному вихованню, Клубу обдарованих дітей обласної  «Просвіти», вихованці якого нещодавно повернулися з перемогою на фестивалях у Чернівцях та Києві  «Україна єднає світ». До Дня української писемності і мови добре готувалися і виступили студенти Національної медичної академії, яких організувала голова первинного просвітянського осередку, доктор філософії  Марія Гуцол. Студенти Перу і Африки показували, як вони володіють українською мовою, а сестри Юлія і Тетяна Барбанові, Юлія Федук виконували пісні.

Горнуться останнім часом до «Просвіти» і студенти Національної академії внутрішніх справ (Прикарпатський факультет). Звідти прочитав свій власний тематичний вірш про мову курсант Богдан Левчик. Присвятила цій темі і свою поезію і вчителька з Коршева Коломийського району Катерина Бойчук.  Присутні оплесками зустрічали тріо «Гроно калини» ОО «Жіноча громада», яке вже полюбилося просвітянам.

Від громадських організацій з піснями про шанування і збереження української мови виступив хор «Берегиня» Союзу українок.

Івано-Франківська міська «Просвіта» щороку організовує і проводить річний конкурс «Історія і Просвіта». Цього року відбуватиметься вже вісімнадцятий тур, присвячений 30-ій річниці відновленню діяльності Товариства «Просвіта» – створення Товариства української мови. Однією з тем буде «Багатство української мови», про що теж було повідомлено на заході.

Михайлина БОДНАР, організатор та ведуча заходу.

Можливо вам сподобається...