ЗВЕРНЕННЯ про Вікіпедію


Шануймо свою історію

Шановні просвітяни, викладачі навчальних закладів, значна кількість жителів області користуються відомостями про історію сіл і міст України з Інтернету, а саме з Вільної енциклопедії – «Вікіпедії». Станом на сьогодні у «Вікіпедії» здебільшого розміщені відомості про наші міста і села з «Історії міст і сіл Української РСР» станом на 1971 рік. У рубриці вільної енциклопедії «Історія» більшості сіл, селищ нашої області не виписані героїчні й трагічні сторінки нашої історії, що значно зменшує можливість громадянам України, зокрема молоді, дізнатися правду про тих, які загинули від рук окупантів і їхніх прислужників у період визвольних змагань, про тих, які загинули від голоду у 1946–1947 роках, були виселені у віддалені райони СРСР. Про тих, хто був змушений виїхати за межі України, втікаючи від репресій. Про жертви односельців-чорнобильців. Про тих, які загинули й нині воюють проти московського окупанта в Криму і на Донбасі. Відсутні відомості про односельців, зокрема, представників місцевої влади, які доклали й докладають зусиль для відновлення державності України у новітній період.

Завдячуючи Івано-Франківському обласному відділу пошуково-видавничого агентства «Книга пам’яті України», редакційній колеґії зазначеного аґентства, письменникам, історикам краю, сьогодні в кожній бібліотеці села, селища і міста є книжки про героїв стрілецького чину, про Українську дивізію «Галичина», про членів ОУН, про вояків УПА, про тих, хто був мобілізований і загинув у Війську польському і Радянській армії, про реабілітованих, про чорнобильців, про вояків, які загинули на сході України, захищаючи нас від московського аґресора.

Відомості про зазначених борців необхідно розмістити у «Вікіпедії». Щоб наші діти знали, якою ціною ми отримали Незалежність, а вороги відчували, що їхні злочини не були й не будуть прощені жителями Прикарпаття.

Однак, в області ситуація з поповненням рубрики «Історія» населених пунктів у «Вікіпедії» невтішна.

Наведемо дані з цього питання в селах Галицького району, де за встановленими Лук’яном Вардзаруком даними з архівів КДБ, вбито, репресовано 1409 осіб.

Частину відомостей з історії свого села подали активісти про Більшівці, Блюдники, Бовшів, Дубівці, Комарів, Лани, Маріямпіль, Придністров’я.

Разом з тим, лише в три-чотири рядки розміщені відомості у рубриці «Історія» у більшості сіл і селищ, без зазначення героїчних і трагічних сторінок історії населеного пункту й прізвищ односельців, яким ми маємо завдячувати за здобуту ними для нас незалежну Українську державу і яких окупаційна московська влада знищила (у дужках зазначено кількість вбитих, репресованих жителів). Це, зокрема: Водники, Ворониця, Ганнівці (20), Делієве (35), Дем’янів (37), Демешківці, Дитятин, Дорогів (28), Загір’я-Кукільницьке, Задністрянське, Коростовичі (26), Кремидів (21), Кінашів (27), Курів, Куропатники (13), Крилос (62), Кінчаки (11), Колодіїв (22), Мединя (33), Набережне (7), Медуха (16), Насташине (21), Озеряни (10), Острів (17), Перлівці (27), Поділля (9), Поплавники (4), Пукасівці (15), Різдвяни (22), Сапогів, (23) Слобідка (6), Сокіл (2), Старий Мартинів (35), Старі Скомарохи (32), Суботів (33),Темирівці (33), Тенетники (14), Тумир (43), Тустань (36) , Шевченкове (4), Яблунів (17).

А скільки людей із цих сіл інші окупанти знищили за участь у визвольній боротьбі?

Важливим питанням є і те, що у Вільній енциклопедії не висвітлюється діяльність місцевих органів влади, їхніх керівників. Невже за 30 років Незалежності України органи місцевого самоврядування нічого корисного не зробили? Не будемо шанувати свого – підпорядкує нас окупант.

Зважаючи на викладене, Правління Івано-Франківського ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка оголосило конкурс на найкраще висвітлення у Вільній енциклопедії у рубриці «Історія» правдивої історії про героїчні й трагічні сторінки сіл, селищ, міст Прикарпаття і про односельців, які доклали зусиль для відновлення Незалежності України у різні історичні періоди.

Оновлені матеріали у рубриці «Історія» в обласне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка надіслав історик, поет, педагог, автор близько тридцяти книжок, член НСКУ, провідний редактор інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника «Давній Галич» із села Сілець Іван Васильович Драбчук. За рішенням Правління ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка його визнано переможцем конкурсу та виділено відповідну винагороду.

 Також Правління товариства ухвалило рішення продовжити добру справу й повторно оголосити конкурс, що триватиме до Великодніх свят. Не будьмо байдужими до нашої історії. В іншому випадку її для нас будуть писати окупанти.

З метою внесення у розділ «Історія» у відомостях «Вікіпедії» про населені пункти Прикарпаття даних про героїчні й трагічні сторінки історії сіл, селищ, міст області та жертовність їхніх жителів треба користуватися даними з книжок, які були розіслані й мають бути в кожній бібліотеці населеного пункту, зокрема:

Івано-Франківська область. Книга пам’яті України, у 3-ох томах, Львів, «Каменяр», 1998;

Реабілітовані історією. Івано-Франківська область, у 5-ти томах, Івано-Франківськ, «Лілея НВ», 2001;

Реабілітовані історією. Івано-Франківська область, у 2-ох томах, Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2004;

Герої стрілецького чину. До 100-річчя січового стрілецтва, Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2014;

Українська дивізія «Галичина», Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2015;

Горять свічки на серці України, Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2-ге видання, 2015, 2018;

Жертви сталінського терору на Прикарпатті (1939–1941), у 2-ох томах, Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2016;

Жертви сталінського терору на Прикарпатті (1939–1941), у 2-ох томах, Івано-Франківськ, «Місто НВ», Т.2.2016;

Голод на Прикарпатті (1936–1937), Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2016;

Історія Івано-Франківського обласного історико-просвітницького товариства «Меморіал» ім. В.Стуса, Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2019;

Герої ОУН–УПА», т. 2… Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2019;

Герої ОУН–УПА», т. 1, Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2018;

Каральні акції німецьких нацистів на Прикарпатті 1941–1944 рр., Івано-Франківськ, «Місто НВ», 2012.

Зважаючи на викладене, Правління Івано-Франківського ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка оголосило конкурс на найкраще висвітлення у Вільній енциклопедії у рубриці «Історія» правдивої історії про героїчні й трагічні сторінки сіл, селищ, міст Прикарпаття та про односельців, які доклали зусиль для відновлення Незалежності України у різні історичні періоди.

Матеріали, розміщені у рубриці «Історія» населеного пункту треба надіслати до 10 квітня 2020 року в обласне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка за адресою: Івано-Франківськ, вул. М. Грушевського, 18, або на електронну адресу: oblasna-prosvita@ukr.net із зазначенням контактного телефону виконавця.

Переможців конкурсу буде нагороджено під час Великодніх свят.

Голова Правління ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Степан Волковецький

Матеріал підготував заступник голови Ярема Петрів.