Заграновський Ілля Васильович

Заграновський Ілля Васильович (25.07.1948, смт Заболотів Снятинського р-ну Івано-Франківської обл.) – інженер-механік, заслужений машинобудівник України (1992), громадський діяч, заступник голови обласного об’єднання ВУТ “Просвіта” ім. Т. Шевченка з 2003 року.

Народився, як наймолодший із п’яти синів, у сім’ї потомствених хліборобів Василя та Олени (з родини Лукащуків). Після восьми класів Заболотівської середньої школи вступив на навчання й закінчив у 1967 р. Чернівецький індустріальний технікум, а після служби в армії – Івано-Франківський інститут нафти і газу за спеціальністю технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти (1976). Тривалий час (1986-1997 рр.) І. Заграновський працював головою правління, генеральним директором ВАТ “Агромаш” (м. Івано-Франківськ), де під його орудою запроектували й освоїли серійне виробництво малогабаритних тракторів “Прикарпатець”.

Від початків національно-визвольного руху нової доби він долучився до справи відродження українства: 1989-го зініціював переведення всього діловодства заводу на українську мову, спонсорував поїздки делегацій прикарпатців до Києва, Криму, на Східну Україну. У травні 1990 року його обрали членом виконкому обласної ради першого демократичного скликання, згодом – членом колегії при представнику Президента України в області. Двічі І. Заграновського обирали (1994-1998, 1998-2002) депутатом обласної ради, був головою комісії з питань перспективного розвитку територій, членом президії облради (2000-2002). Делегат VII з’їзду ВУТ ,,Просвіта’’ (2005), член Конгресу української інтелігенції (1996). Виступає з актуальними статтями, зокрема на захист державної української мови, на сторінках обласної газети ,,Галичина’’, в ,,Галицькій Просвіті’’, матеріально підтримує просвітянські видання місцевих авторів, обласне товариство ,,Просвіта’’.

Нагороджений медалями – ВУТ ,,Просвіта’’ ім. Т. Шевченка ,,Будівничий України’’, обласної державної адміністрації та обласної ради ,,2000-ліття Різдва Христового’’ і в честь 650-річчя Заболотова ,,За заслуги перед Заболотоом’’ та багатьма грамотами і подяками обласного та міського об’єднань Товариства ,,Просвіта’’.

Одружений, з дружиною Людою виховав двох доньок Олену та Ірину, має онука Максима.