Жураківський Василь Юрійович

Народився 9 лютого 1957 року в с. Бабин – Зарічний Калуського району Івано-Франківської області.

Освіта: повна вища, здобув професію правознавство (юрист) закінчивши в 1998 році навчання у Прикарпатському університеті ім. В. Стефаника, та інженера – механіка закінчивши у 1986 році навчання в Івано-Франківському інституті нафти і газу.

В період з 1972 до 1975 року – вихованець військового оркестру та строкова військова служба у Прикарпатському військовому окрузі.

Трудову діяльність розпочав у 1978 році токарем в механічному цеху Івано-Франківського приладобудівного заводу, а в 1979 році постановою бюро Івано-Франківського обкому комсомолу призначений відповідальним працівником робітничого та фінансового відділів. З 1984 року працював в Івано-франківському обласному об’єднанні автобусних станцій на посадах: інженера, голови профкому, заступника директора – начальника виробничого та планового відділу. У 1990 році делегатами конференції, обраний заступником голови Івано-Франківської обласної Ради профспілок області.

Виявляючи організаторські здібності на багатьох посадах водночас проявляє хист і в просвітянській праці, допомагає людям, як юрисконсульт. Виконував обов’язки заступника голови, відповідального секретар Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Брав активну участь у Помаранчевій революції. Під його проводом група просвітян області два тижні спільно з представниками інших областей підтримувала Майдан у Києві. Крім цього, активно займався збором матеріальної підтримки для учасників Всеукраїнської протесаної акції. Один з активних учасників виборчої компанії 2007 року. Спільно із Степаном Волковецьким – головою обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка – координував роботу (юридичного характеру) спостерігачів в області від ОБСЄ, за що нагороджений Похвальним листом ОБСЄ. Під його орудою видана методичка для просвітян з правових засад діяльності «Просвіти» та функціонування і утвердження державної української мови. Як член Правління та Ради ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка налагодив правове сприяння районним та міським об’єднанням «Просвіти», та й сам особисто надає юридичну допомогу просвітянам.

Із 2006 року до цього часу – директор Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.