Дяченко Наталія Василівна

Дяченко Наталія Василівна народилася 12 липня 1968 року в м. Івано-Франківську. Закінчила Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника (2000) за спеціальністю «Вчитель початкових класів».

Працювала коректором, спеціалістом 2 категорії, секретарем  науково-редакційного відділу «Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківська область»  при управлінні культури ОДА  (1992-2001), де допомагала  упорядковувати, поширювати і друкувати  статті в пресі, ЗМІ, книги про пам’ятки історії і культури нашого краю. Допомагала відомому краєзнавцю П. Арсеничу  збирати і друкувати маловідомі сторінки історії та культури нашого краю.

Дванадцять років працює секретарем і кадровиком Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка (з 2007 і до цих пір), де займається веденням всієї документації обласної «Просвіти» і ТзОВ «Видавничо-господарський центр «Просвіта».  Довший час працювала над  збором інформації в Інтернет виданнях і друкуванням  просвітянської газети «Галицька Просвіта» (2008-2017), а також була її дописувачем.  Член ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка (з 2007 р.).   Популяризувала українську книгу в кіоску НД «Просвіта» (2007-2010), де  реалізовувалися книжки, видані у просвітянському видавництві.   Останніх два роки зібрала і упорядкувала просвітянський календар на 2018 і 2019 роки.

У 2010 році вела документацію Івано-Франківського обласного Крайового Народного Комітету захисту України (НКЗУ) (співголови С.  Волковецький, Д. Захарук), брала участь у вічах на захист Конституції, проти Закону Колесніченка-Ківалова та інших.

У часи російської агресії (2014-2016) вела документацію організації «Народне ополчення Прикарпаття», де були розроблені відповідні методичні рекомендації для  дій керівників РДА, міських та сільських голів.

Учасниця  просвітянських мітингів на захист української мови і державотворення, які відбулися в м. Івано-Франківську. Набирала сценарії до заходів, які відбуваються у НД «Просвіта», програми радіо телепередач на обласному радіо, в ЗМІ,  поширювала в Інтернеті звернення та різну інформацію про діяльність Івано-Франківського обласного обєднання «Просвіта».