“Для нас з тобою рідна мова- життя духовного основа”

«Для нас з тобою рідна мова – життя духовного основа»

21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Щороку цей день вшановують просвітяни, для яких охороняти рідну мову–священний обов’язок. От і цьогоріч в НД «Просвіта» пройшло велелюдне дійство за участю учнів шкіл та профтехучилищ, педагогів, студентів та викладачів ВНЗ і просвітян міста. Не так часто відбуваються заходи, на які доводиться доносити десятки стільців, аби вмістити всіх охочих.

Захоплюючий голос співака і композитора Богдана Кучера, зворушливі пісні у виконанні Молодіжного хору «Осанна» (художній керівник Любов Терлецька), Молодіжний музичний проект «Факторіал» (художній керівник Юрій Дегтярьов), вихованка ДМШ №1 Софійка Рудик (викладач Зорина Валіхновська) – твори про рідну мову, про Україну у їх виконанні нікого не залишили байдужими. А літературно-музична композиція «Космічна нерозгаданість віків» у виконанні вчительки ЗШЛ №23 Ліліани Лавренюк під акомпанемент бандури і супровід скрипальки Любові Литвинчук створили в залі направду поетично-космічну атмосферу. Воістину держава наша непереможна героями і митцями, які оспівані рідною мовою, котру у нас не відбере ніхто.

А мудре розважливе слово депутата Верховної Ради двох скликань, голови обласної «Просвіти» Степана Волковецького, пізнавальний роздум про місце української мови в сузір’ї мов світу професора ПНУ ім. В. Стефаника Миколи Лесюка, оригінальна наукова розвідка відомого лікаря-українознавця, заступника голови обласної «Просвіти» Євгена Романишина, виступ секретаря НСПУ, головного редактора Всеукраїнського журналу «Перевал» Ярослава Ткачівського були цікавим уроком для молоді, торкнулися серця усіх освітян і просвітян зрілого віку. Попри всю зайнятість, долучився до вшанування материнської мови і міський голова Руслан Марцінків, який тепло і щиро вітав учасників духовного дійства і дякував просвітянам за їх подвижницьку працю.

Кульмінацією заходу став виступ священика-капелана УГКЦ о. Романа Залеського, який чимало часу провів в АТО, допомагаючи воїнам і матеріально, і духовно. Адже, захищаючи Україну, ми захищаємо Бога і мову. Окрасою дійства були змістовні відео-презентації, які супроводжували виступи. Технічне забезпечення традиційно організував заступник голови обласної «Просвіти» Михайло Січка. На завершення свята були оголошені результати XVIІ-й туру конкурсу «Історія і «Просвіта», присвяченого 150-й річниці заснування Товариства «Просвіта».

Тема: 1.«Просвіті» – 150, історія та сьогодення.

І місце –1. Храбатин Наталія Дмитрівна, член НСКУ і НСЖУ, історик, краєзнавець, архівіст – «Уроки    Галицького самозахисту».

ІІ місце – Лісова Таїсія Євгенівна, учитель української мови та літератури ЗШ №4– «Володимир Янович–голова Станиславівської «Просвіти».      Надія Левченко(-Скотар). «Просвіті» – 150, історія та сьогодення».

2. Просвітянська діяльність видатних діячів краю і України.

І місце –1. Барбанова Тетяна, студентка І курсу ІФНМУ – «Михайло Драгоманов і Прикарпаття»   (керівник професор ІФНМУ Марія Гуцол).

     2. Барбанова Тетяна, студентка І курсу ІФНМУ – «Опанас Заливаха –митець, філософ» (керівник професор ІФНМУ Гуцол Марія  Іванівна).

Подяка – Довбня Ірина Василівна, учениця 7-в класу СШ №1 – «Просвіті» – 150, історія та сьогодення». 3. Пам’ятай про свій родовід та роль просвітянського руху в житті українців.

І місце — Михальчук Анастасія, учениця 11-А класу СШ №1 (керівник Василишина В. Т.) і

ІІ місце – Харащук Ольга, учениця 10-Б класу ЗОШ №28 (керівник Туранська О. В.) .

4.Здоров’я нації понад усе. В здоровому тілі – здоровий дух.

І місце – Гуцол Богдан Олександрович, студент 6 курсу медичного факультету ІФНМУ –   “Онкозахворювання в житті лікаря і пацієнта» і Нікітіна Анна, учениця 11-А класу СШ №1, (керівник Василишина В. Т.) – «Здоров’я нації понад усе».

ІІ місце – Чемериченко Інна Вікторівна , викладач історії – «Роздуми та поезії про здоров’я.» і Дарвай Діана, учениця 7-в класу СШ №1 та Вітер Софія, учениця 7-в класу СШ №1 (керівник Козич Леся Михайлівна).

5. Історія діяльності ОУН-УПА в 1940-1950 роках.

І місце – Іванюк Аліна, учениця 10-А класу СШ №1 (керівник Василишина Віра Тарасівна) ІІ місце – Ган Ілля, учень 6-Б класу ЗОШ №28 (керівник Туранська Оксана Василівна).       

Переможців конкурсу нагороджено грамотами, керівників творчих робіт – подяками, а всіх учасників «Просвітянським календарем за 2019 рік» (укладач Наталія Дяченко). Творчі роботи, представлені на конкурс, поповнять бібліотеку і архів Товариства.

Зрежисувала і провела захід заступник головиІФ МО ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка, член НСПУ і НСЖУ Ганна Дорошенко.

Н. Синиця, відповідальний секретар  ІФ МО ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

Можливо вам сподобається...