Глаголюк Василь Петрович

Глаголюк Василь Петрович народився 12 березня 1951 року, освіта вища. Закінчив педагогічний інститут ім.В.Стефаника в 1976 році, вчитель історії і суспільствознавства, методист по виховній роботі.

Глаголюк Василь Петрович очолює Коломийське міськрайонне Товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка з 1991 року. Працював на посадах вчителя історії, директора позашкільної установи, інспектора райвно, викладачем історії України, політології вищих навчальних закладів, проректором Інституту управління природними ресурсами в м. Коломия.Обирався депутатом Коломийської міської ради першого демократичного скликання (1990-1994рр.), з 1994 по 1998 працював на посаді заступника голови Коломийського міськвиконкому з гуманітарних питань. За його сприяння в Коломиї було відкрито чотири вищих навчальних заклади I-IIIрівнів акредитації.

З 1999 року працював на посаді директора Коломийського міськрайонного центру зайнятості до виходу на пенсію державного службовця в 2011 році, за сумісництвом викладачем історії України, політології Інституту управління природними ресурсами.

Глаголюк Василь Петрович висококваліфікований спеціаліст, добрий організатор багатьох громадських справ, науковець і фахівець в сфері зайнятості, соціального захисту населення.

Кандидат історичних наук за спеціальністю – історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни. Автор більше 40 наукових праць, монографії, дослідник української преси, краєзнавства.

Глаголюк Василь Петрович – відомий культурно-просвітній діяч, голова Коломийського міськрайонного Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка в 1991-1994рр; та з 1998 року по теперішній час, член правління обласного об’єднання та член Головної Ради Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

У Коломийському МРТ «Просвіта», яке очолює Глаголюк В.П. в 90 осередках налічується 3 тисячі членів Товариства.

Товариство під його керівництвом – ініціатор багатьох корисних справ, акцій, зокрема: спорудження пам’ятників Тарасові Шевченку, Іванові Франку, Кирилові Трильовському в місті Коломия та Коломийського району, пам’ятних знаків, пропам’ятних меморіальних плит видатним діячам, борцям за волю України.

З ініціативи «Просвіти» завдяки організаторській ролі його голови засновано міську літературну премію лауреата премії імені Тараса Шевченка, багатолітнього політв’язня Тараса Мельничука, започатковано книгу Шани, звання «Почесний громадянин міста Коломия».

Радою, правлінням товариства підготовлено і видано за кошти зібрані благодійно десятки збірок поезії, книг місцевих авторів, відкрито музеї, експозиції в діючих музеях, на належному рівні проводяться літературні вечори, конференції, презентації нових книг відомих письменників України, зокрема: Дмитра Павличка, Романа Іваничука, Василя Лизанчука.

Осередки «Просвіти» активно працюють в кожному населеному пункті.

Глаголюк В.П. публікує статті в періодиці, виступає з доповідями на ювілейних заходах, Всеукраїнських науково-теоретичних конференціях, організовує чимало культурно-просвітницьких заходів, активно працює з молоддю, осередками «Молодої Просвіти». Не полишає педагогічну діяльність. В даний час продовжує працювати викладачем гуманітарних дисциплін Інституту управління природними ресурсами.

Глаголюк В.П. – активний учасник Помаранчевої революції 2004-2005рр., історичних подій на Майдані незалежності 2013-2014рр. в Києві, Коломиї, організатор ряду акцій на допомогу Збройним Силам України.

Помічник-консультант народного депутата України Олександра Донія.

Глаголюк В.П. за вагомий особистий внесок у державне будівництво, значні трудові досягнення, високий професіоналізм в 2000р. був удостоєний почесного звання «Заслужений працівник освіти України», нагороджений знаком «Відмінник народної освіти України», медаллю Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка «Будівничий України», почесними грамотами Міністерства праці та соціальної політики України, Почесною грамотою та знаком Державного центру зайнятості України, почесними грамотами Івано-Франківської ОДА та Івано-Франківської обласної ради.