Коломияни відзначили 150-річчя “Просвіти”

Днями у Народному домі відбулися урочистості, приурочені 150-річчю заснування Всеукраїнського товариства “Просвіта”.

На сьогодні це одна з найстаріших громадських організацій, яка відіграла важливу роль у збереженні української нації, її культури, мови та історії.

Урочистості розпочались спільним виконанням Державного Гімну України та коротким екскурсом в історію товариства ведучої заходу – відповідального секретаря Коломийського міськрайонного товариства «Просвіта» Ольги Іванівни Руданець.

На початку з вітальним словом до членів товариства звернувся правлячий архиєрей Коломийської єпархії кир Василій (Івасюк). Найперше владика відзначив досягнення, яких товариство надбало протягом 150-річчя свого існування, що зіграло помітну роль в процесі державотворення. Відтак кир Василій благословив і подякував просвітянам за активну громадську позицію.

 В святковому заході взяв участь Керуючий Коломийської Єпархією, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан. Владика Юліан привітав просвітян із Ювілеєм та подякував їм за місію у справі утвердження української ідеї. Також Єпископ Юліан зауважив, що завдяки втіленню просвітницьких ідей, стало можливим й проголошення незалежності Православної Церкви України.

Опісля до слова і нагородження було запрошено: Голову Коломийської районної ради Романа Васильовича Дячука, Голову Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Степана Васильовича Волковецького та Голову Коломийського міськрайонного товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Василя Петровича Глаголюка.

Після своїх виступів вони здійснили почесну місію нагородження грамотами та дипломами найбільш активніших членів товариства та осіб, які на протязі багатьох років плідно співпрацювали з «Просвітою».

Привітали членів товариства “Просвіти” міста Коломиї і представники влади, які відзначили їх діяльність подяками та нагородами.

Після урочистої частини продовжився святковий концерт за участі кращих колективів міста.

Можливо вам сподобається...

22 312 Відповіді